latinica  ћирилица
29/03/2017 |  15:52 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Приједор: У расаднику "Шума Српске" произведено милион и по садница (ВИДЕО)

У расаднику „Шума Српске“ у Горњој Пухарској код Приједора, ове године биће произведено око милион и по садница шумског и хортикултурног садног материјала.
Расадник - Фото: РТРС
РасадникФото: РТРС

У овом приједорском расаднику и ове године биће повећан обим производње садног материјала, али и проширена дистрибутивна мрежа, широм Српске. У овом периоду, пуне руке посла имају и стално запослени и сезонски радници, а купце привлаче богата понуда и приступачне цијене.

На површини од пет хектара земљишта у расаднику „Шума Српске“ у Горњој Пухарској узгајају саднице украсних четинара, лисичара, шибља, ружа, садница за живу ограду. Богата понуда привлачи купце, који овдје могу добити и стручне савјете о узгоју биљака.

3

- Први пут овдје и баш сам изненађен пријатно са понудом и са презентацијом, рекао је Горан Дакић из Приједора.

У прољећном периоду, пуне руке посла имају и стално запослени и сезонски радници. 

Сваке године у овом расаднику повећавају производњу, али и шире дистрибутивну мрежу. Саднице испоручују широм Српске по шумским газдинствима. 

- У оквиру шумског садног материјала сваке године повећава се број садница и произведених и дистрибуисаних на терен. Значи прошле године смо имали преко милион и по садница у производњи, а што се саме дистрибуције тиче шумског садног материјала из овог расадника је изашло близу 650.000 садница, нагласила је Љиљана Ћулум, шеф расадника „Шума Српске“ РЈ Горња Пухарска Приједор.

Из овог расадника апелују на грађане да због најезде штеточина -шимшировог мољца и тујиног красника од половине априла инсектицидима редовно третирају жбуње и живице, како би спријечили евентуалну штету.