latinica  ћирилица
29/03/2017 |  15:30 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Највећи инфраструктурни пројекат у Фочи у посљедње двије деценије (ВИДЕО)

У Фочи је пуштањем у рад новог резервоара у насељу Обилићево озваничен завршетак прве фазе реконструкције и изградње водовода, вриједног 20 милиона марака. У Фочи ову инвестицију сматрају највећом у посљедњих двадесет година и најављују наставак друге и треће фазе.
Фоча - Водоводо - Фото: РТРС
Фоча - ВодоводоФото: РТРС

Након 12 мјесеци завршена је прва фаза овог пројекта у коју је утрошено скоро пет милиона марака.

Изграђен је главни водовод, каптажа и нови резервоар у граду, растеретна комора, аутоматска хлорна станице, секундарни цјевоводи мањих пречника и 2.000 кућних прикључака са аутоматским очитавањем.

Овдје ће се сабирати вода која од изворишта Лучка врела стиже 12.150 метара дугим водоводом.

Овим су ријешени проблеми-регулације отпадних вода, лошег притиска у цијевима, честих несташица воде и мијешања са површинским водама.

Анкетирани грађани Фоче сматрају добрим то што се приступило изградњи водовода, јер су, како кажу, имали много проблема са водом, а изградњом новог, очекују боље услове за кориштење воде.

Након прве, требало би да се почне и са другом и трећом фазе пројекта-изградњом секундарне водоводне и канализационе мреже и колектора отпадних вода. Процјењује се да би за овај посао требало око осам милиона марака.

"Имамо изградити око 15 километара секундарне мреже у граду и водовода до насеља Драгочава, као и обнову у насељу Миљевина", рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Један дио новца је обезбијеђен, док ће се на онај који се односи на грантове међународних организација, по свему судећи, морати причекати.

Радмила Михић, помоћница министра финансија Републике Српске каже да је проблем, прије свега неусаглашеност на нивоу БиХ око усвајања заједничке стратегије која има карактер еколошке.

Наставак пројекта мораће сачекати због одлуке институција БиХ, као и слични пројекти у још 22 општине Српске.