latinica  ћирилица
29/03/2017 |  14:32 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Ђурић и Ристићева остају на челу Привредне коморе Српске

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић данас је поново изабран на ову функцију, као и директор Драгица Ристић.
Привредна комора РС - Фото: РТРС
Привредна комора РСФото: РТРС

За потпредсједнике Коморе изабрани су Михајло Видић и Ратко Ђуричић, док је за предсједника Скупштине Привредне коморе Републике Српске изабран Дејан Мијић, а за потпредсједника Драган Јакић.

Ђурић је новинарима у Бањалуци након изборне сједнице рекао да ће се његове активности односити на смањење оптерећења на привреду, на стварање што повољнијег привредног амбијента да би се обезбиједио што виши степен конкурентности домаће привреде, производа и предузећа, уважавајући све проблеме и околности у којима функционише привредни систем.

"Пред нама је период у којем ће сигурно бити мноштво тешкоћа. Уз оне проблеме са којима смо се суочавали у претходном периоду доћи ће и неки нови, јер нарастају потребе, повећавају се обавезе, а могућности су ограничене и тешко је за очекивати да ћемо у неко догледно вријеме бити у позицији да се све обавезе сервисирају из текуће пословне активности", навео је Ђурић.

Према његовим ријечима, огроман проблем представља и одлив квалитетне радне снаге у земље ЕУ, што доводи домаће привредне субјекте до немогућности благовременог и квалитетног извршавања преузетих послова.

Ђурић је навео да је проблем и школство које није усклађено са потребама привреде и које продукује кадрове који не могу наћи своје мјесто у привреди, док с друге стране има занимања која су потребни привреди, али нико не образује тај кадар.

"Инсистираћемо на свим започетим активностима у вези са законским рјешењима која би требало да воде ка побољшању пословног амбијента, на смањењу јавне администрације и јавне потрошње и њиховој већој ефикасности и стављања у потребе привреде, те што вишег степена искориштавања расположивих природних ресурса у службу привредних субјеката", поручио је Ђурић.

Он је упозорио да се Српска суочава са проблемом све већег отварања домаћег тржишта, као и чињеницом да су врло ограничени механизми заштите домаће производње што је доводи у подређен положај на домаћем тржишту, а тешко су јој доступна страна тржишта због стандрада која не може обезбиједити.

Ђурићев противкандидат за ову позицију Раденко Бубић, власник и директор Фабрике обуће "Дермал" из Котор Вароша, повукао је кандидатуру.

Извор: СРНА