latinica  ћирилица
29/03/2017 |  14:07 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Врховни суд Српске: Мањи број неријешених предмета

Предсједник Врховног суда Републике Српске Весна Антонић изјавила је данас да је у раду овог суда први пут након више година број неријешених предмета мањи у односу на претходне године, док је постигнута колективна норма била 116,48 одсто.
Жељко Драгојевић и Весна Антонић - Фото: СРНА
Жељко Драгојевић и Весна АнтонићФото: СРНА

"Тај број јесте незнатан, 164 предмета, али то показује да је тенденција ажурности овог суда у догледно вријеме веома могућа", рекла је Антонићева новинарима у Бањалуци, презентујући резултате рада Врховног суда за прошлу годину.

Она је додала да такво стање није на свим рефератима, те да се на управном реферату налази велики број неријешених предмета, 254 више у односу на 2015. годину, као и да ће кључни задатак у будућем времену бити смањење броја неријешених предмета на том реферату.

"Када говоримо о кривичном реферату, ту је стање потпуно ажурно. На укупно примљених 363 предмета у прошлој години, остало је 18 неријешених, што значи да предмете рјешавамо у оквиру оптималних рокова", истакла је Антонићева.

Говорећи о оствареним квалитетима Врховног суда Српске, односно о параметрима који се користе за показивање тог квалитета, који се тиче рјешавања одлука у односу на окружне судове, Антонићева је навела да је на 1.452 предмета у грађанском реферату, Врховни суд укинуо 150, или 10,6 одсто предмета.

"То се може сматрати идеалним резултатом, што значи да нижестепени судови прихватају правне стандарде које поставља Врховни суд Српске", нагласила је Антонићева.

Она је додала да је у управном реферату од 586 предмета Врховни суд укинуо 11,6 одсто предмета, док је на кривичном реферату од 250, проценат укидања 8,6 одсто.

"Кад те податке поредимо са 2015. годином, видимо да је укидност 2015. године била 14 одсто, а прошле 10,5 одсто, што значи да је и квалитет рада нижестепених судова знатно бољи", рекла је Антонићева.

Она је навела да је Уставни суд БиХ усвојио апелације у 5,8 одсто случајева од укупног броја који су били на апелацији, што је доста мање у односу на 2015. годину.

Антонићева је рекла да је у раду Врховног суда нема предмета у којима је наступила застара.

Она је навела да у Врховном суду прошлЕ године, заједно са предсједником суда, радило 22 судија, а да је систематизацијом предвиђено 24 судија.

Директор Судске полиције Републике Српске Жељко Драгојевић рекао је да је у прошлој години, с обзиром на кадровске и материјалне могућности, стање рада било на задовољавајућем нивоу.

Он је истакао да је прошле године Судска полиција имала 211 службеника, док је систематизацијом предвиђен рад 255 судских полицајаца.

Драгојевић је навео податке према којима је у прошлој години запримљено 3.189 наредби судова за довођење лица, што је мање за 7,56 одсто него у 2015, од чега је реализовано 1.894 наредби, гдје су разлози нереализовања наредби били то што нису пронађена тражена лица или су наредбе биле у међувремену одгођене.

Он је додао да је у прошлој години запримљено 2.227 наредби за спровођење лица, од чега је реализована 2.031 наредба, а 145 наредби су биле одгођене од судова.

Драгојевић је, говорећи о активностима Судске полиције, навео и да је реализовано 1.473 захтјева за пружање асистенције, као и да су послови из области физичког обезбјеђења судских и тужилачких зграда вршени у складу са расположивим људским и материјалним капацитетима.

Извор: СРНА