latinica  ћирилица
29/03/2017 |  13:52 ⇒ 14:20 | Аутор: РТРС

У САД ухапшен Ердоганов банкар!

Америчке власти су привеле Мехмета Хакана Атилу, помоћника генералног директора Халкбанк турске банке у државном властиштву.

Банкара блиског турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану привели су на ародрому у Њујорку гдје је стигао службено.

Како сазнаје турски лист Хуријет, Атила је приведен у склопу истраге савезне државе Њујорк против Резе Зараба, контраверзног турског привредника иранског поријекла којег САД терети за кршење санкција које је америчка администрација увела Ирану, али и за банкарске преваре. Зараб је више од годину дана у затвору у САД, а против њега је у току судски процес.

Умјешаност Халкбанке у кршење ембарга откривена је 2013. године када је ухапшен директор банке, а четири турска министара поднијели оставке због умијешаности њихових синова у сумњиве финансијске трансакције. Дионице Халкбанке су након тога нагло изгубиле вриједност. 

Након избијања овог скандала, Ердоган је оптужио имама Фетулаха Гулена да стоји иза ове истраге и скандала, што је отворило пут у подјеле у турском друштву чији крај се не назире ни данас.

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу ће сутра о хапшењу Атиле разговарати а америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном који је у посјети Анкари.

Извор: Агенције