latinica  ћирилица
29/03/2017 |  12:31 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Човић: Парламентарна већина на нивоу БиХ више не постоји

Евидентно је да парламентарна већина на нивоу БиХ више не постоји, изјавио је данас хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић након састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком.
Вигемарк и Човић, архив -
Вигемарк и Човић, архив

- У то не треба сумњати и то не треба уљепшавати. Исто тако у нашем изборном законодавству не постоји јасан језик који би дефинисао статус ове власти, па да кажемо да је то технички мандат или нешто друго - изјавио је Човић у Мостару.

Додао је да нема избора до октобра идуће године, те да извршна власт која постоји мора до тада да ради.

Човић је нагласио да је заговорник идеје да се агенде које се тичу европског пута одвоје од унутрашњих неслагања и несугласица између политичких странака.

- Настојаћемо да сва питања наших неразумијевања одвојимо од европског пута како би кандидатски статус имали ове године, а наша унутрашња надмудривања ће се наставити још дуго времена - сматра Човић.

Он је позвао опозицију да подржи законе и мјере у вези са европским путем, и најавио да би сједница Предсједништва БиХ требало да буде одржана 11. априла. Очекује да ће сет закона у вези са акцизама проћи у ПС БиХ и додаје, да ће се иницијатива о измјени изборног законодавства, упућена из његовог кабинета, у ПС наћи до краја априла.

Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да је са Човићем разговарао о социо-економским питањима и реформској агенди. Навео је да му је драго што су представници свих водећих политичких странака недавно с европским званичницима изнијели став да ће европски пут БиХ остати изузет од унутрашњих политичких неслагања.

Коментаришући потезе Савеза за промјене да гласа против Закона о акцизама, Вигемарк је рекао, да је када је ријеч о Реформској агенди, немогуће бирати шта вам се свиђа, а шта не.

- Ми не тежимо да са своје стране продубимо подјеле, било међустраначке или међу људима. Ако говоримо о акцизама то је питање које са собом повлачи и инвестиције, укључујући инвестиције у Коридор 5Ц, говоримо о хиљадама радних мјеста - рекао је Вигемарк.

Специјални представник ЕУ у БиХ је додао да су сви забринути за положај пољопривредника, али да ЕУ и БиХ требају заједнички видјети како помоћи тим људима, а не како је рекао "уско гледати само један детаљ у много ширем контексту".

Извор: СРНА