latinica  ћирилица
29/03/2017 |  11:24 | Аутор: РТРС

Пољопривредници БиХ: Закон о акцизама нанијеће велику штету

Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, Удружење пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске, Сељачки савеза ФБиХ и Савез општинских удружења пољопривредника Унско-санског кантона поручују да ће Савјет министара БиХ одлуком о упућивању закона о допуни закона о акцизама у парламентарну процедуру нанијети велику штету пољопривреди у БиХ.
Пољопривреда - Фото: илустрација
ПољопривредаФото: илустрација

"Ова одлука без претходне одлуке о увођењу плавог дизела је још један потез у покопу пољопривредне производње у БиХ, коју ми сељаци не можемо толерисати. Зар ми треба да градимо ауто-путеве које не користимо, да би их користио неко други када ми пропаднемо, а они дођу да се баве пољопривредом", саопштили су пољопривредници.

Они наводе да се слажу са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем да у окружењу постоје модели намета за изградњу ауто-путева, али подсјећају да исто тако постоји модел плавог дизела и питају да ли је ово што се ради реално.

"Ми морамо нагласити да је нереално да је гориво ослобођено акциза и путарина за авио-саобраћај, жељезнице, термоелектране, руднике и каменоломе, а за пољопривреду није. То није случај у окружењу", наводе пољопривредници.

Удружења која окупљају пољопривреднике у БиХ у заједничком саопштењу додају да неке земље Западне Европе имају гориво за пољопривреднике ослобођено акциза уназад 60 година.

"Ми сељаци смо принуђени да због овог потез оне који уведу овај намет казнимо на предстојећим изборима 2018. године, а исто тако да наградимо оне који се залажу да уведу плави дизел за пољопривреднике БиХ", наведено је у саопштењу.

Пољопривредници питају докад се мисли уништавати пољопривреда БиХ под притиском "бјелосвјетсских моћника" и од стране "домаћих издајника".

"Ми овако издржати не можемо, у отвореном тржишту без услова какве имају земље у окружењу, и молимо надлежне да ову нашу поруку озбиљно схвате", поручују пољопривредници.

Савјет министара БиХ на јучерашњој сједници донио је одлуку о упућивању закона о допуни закона о акцизама у парламентарну процедуру.

Извор: СРНА