latinica  ћирилица
29/03/2017 |  10:42 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Градишка- Изложба мозаика Оливере Гаврић Васић (ВИДЕО)

У Завичајном музеју Градишка отворена је изложба мозаика, цртежа и принтова "Мозаик праксис" Оливере Гаврић Васић из Београда.
Мозаик - изложба - Фото: РТРС
Мозаик - изложбаФото: РТРС

Овом изложбом ауторка употпуњује и илуструје своју нову књигу "Мозаик у Србији 1950 – 2015".

Оливера Гаврић Васић је сликар-мозаичар и један од оснивача умјетничке групе Аметист, која се дуго година бавила популаризацијом ове технике на просторима бивше Југославије.

Ауторка истиче да изложба показује све што се у мозаику може урадити, те дочарава мозаик у екстеријеру и ентеријеру.

Изложбу чини 19 мозаика, седам цртежа и седам принтова. Осим мозаика ауторке изложбе, представљена су и дјела Ивана Павића и Драгана Васића.

- То нису имитације старих мозаика, него покушавамо да пронађемо нови ликовни израз. Ти мозаици имају вриједност свих актуелних слика и свег актуелног у модерној и савременој умјетности - рекао је академски сликар Иван Павић.

Изложени су и поједини радови свјетски познатог мозаичара Борислава Њежића. 

Бојан Вујниловић, директор Завичајног музеја Градишка, рекао је да су изложена два Њежићева мозаика из фундуса музеја.

- Због тога се и ова изложба доводи у везу са нашим суграђанином и великим умјетником који, нажалост, више није са нама - каже Вујниловић.

На отварању изложбе одржано је и предавање са пројекцијом "Рад умјетничке групе Аметист 2001–2014". На предавању је било ријечи и о великом умјетнику са наших простора Бориславу Њежићу, једном од оснивача ове групе.