latinica  ћирилица
29/03/2017 |  10:11 | Аутор: РТРС

Влајки: Назив СДС-ове декларације цинично ироничан

Универзитетски професор Емил Влајки оцијенио је да је назив декларације СДС-а о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, цинично ироничан, те да предлагач, да је заиста био заинтересован за добробит Српске, не би дозволио, током своје владавине пренос више десетина надлежности са овог ентитета на ниво БиХ.
Емил Влајки (Фото: Sputnik) -
Емил Влајки (Фото: Sputnik)

- СДС у декларацији оцјењује неприхватљивим документ Европског парламента о федерализацији БиХ, наводећи да је штетан за Српску, јер ставља у питање територијалну подјелу означену изворним Дејтоном, иако од њега није могло бити штете по Српску, већ једино по Бошњаке, стварањем трећег, хрватског ентитета на подручју ФБиХ - навео је Влајки.

Он је додао да је чудно што је у одбрану бошњачке негативне реакције стао СЗП, напомињући да је већ једном изгубио изборе ради својих пробошњачких ставова, а да сада поново ради исту ствар. Наводи да је формулација да декларација инсистира на "убрзаном путу БиХ према ЕУ "у најмању руку смијешна", оцјењујући да оваква БиХ, која као и Турска има већинско муслиманско становништво, никада неће ући у ЕУ, ако за двадесетак година буде и постојала.

- Али, ако је европски пут крајње неизвјестан и крајње дуг, пут у НАТО то није. Циљ је крајње отворен секуларног дијела бошњачког политичког естаблишмента да БиХ уђе убрзано у НАТО, што је у условима новог хладног рата којег Запад води против Русије, апсолутно штетно по Републику Српску. На тај начин се међусобно сукобљавају Срби са ове и оне стране Дрине - навео је Влајки и запитао зашто СДС то подржава.

Он пита зашто у декларацији нема ниједне ријечи о војном статусу, о војној неутралности БиХ, напомиње да се Србија обавезала да ће војно бити неутрална, те истиче да ћутање предлагача о томе и актуелна кампања која се наметљиво води за улазак БиХ у НАТО, директно шкоди интересима Србије.

- Зашто у декларацији, осим више пута поновљеног "убрзаног пута у ЕУ", нема ни ријечи о сарадњи БиХ са другим политичким и економским савезима у свијету, посебно окупљеним око Кине и Русије - пита Влајки.

Истиче да СДС одржава уску сарадњу са "народном партијом", као што је СДА, која сматра Српску "геноцидном творевином" и која никада није ставила у питање основни постулат Алије Изетбеговића "у држави са муслиманском већином, света је дужност муслиманског живља да организује ту државу према правилима шеријата, а шеријатска држава је инкомпатибилна са западним концепцијама државе".

- Како ви, као предлагач прешутно желите овакву БиХ, а коју не желе ни Срби, ни Хрвати? Може ли икада једна шеријатска држава ући у ЕУ? Зашто се у Декларацији нисте оградили од оваквих навода ваших коалиционих партнера у власти на нивоу БиХ? - упитао је Влајки.

Извор: СРНА