latinica  ћирилица
29/03/2017 |  09:20 ⇒ 30/03/2017 | 08:06 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ формирало предмет против Сакиба Софтића (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ и званично је формирало предмет против бившег агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиба Софтића,а у вези са подношењем захтјева за ревизију тужбе против Србије. "Чињеница да је предмет формиран против Софтића, а не и против Бакира Изетбеговића још једном указује на селективан рад Тужилаштва", поручује предсједник Српске Милорад Додик.
Сакиб Софтић - Фото: Screenshot/YouTube
Сакиб СофтићФото: Screenshot/YouTube

Предмет против Софтића је формиран - осим ове информације из бх. Тужилаштва данас је било немогуће добити детаљ више. Да ли ће Софтић бити саслушан и шта је са Бакиром Изетбеговићем који је био кључ за ванинституционално подношење захтјева за ревизију, а против којег је такође поднесена пријава – и даље остају питања без одговора.

- Нисам задовољан како сте ме представили, ја сам професор доктор, професор на Универзитету у Сарајеву, а бивши агент БиХ у спору против Србије и Црне Горе - рекао је Софтић.

Сопствено признање које је напрасно прогутала Софтићева амнезија потврдило је и прошлогодишње писмо из Хага којим је потврђено да Софтић није бх. агент, а које је објелодањено након бошњачког дебакла.

- Што се тиче папира регистрара из маја прошле године знао сам, као и експертни тим наравно - признао је Изетбеговић, након дебакла са покретањем ревизије пресуде по тужби против Србије.

Признање да је знао- које потврђује да је свјесно вануставно дјеловао користећи паралелизме у раду институција изазивајући највећу постдејтонску кризу - Изетбеговићу ставља на терет огромну одговорност. Међутим, његово име се не помиње у штурој информацији бх. Тужилаштва, што је за представнике Српске још један у низу доказа селективности у раду ове институције.

Предсједник Српске Милорад Додик каже да ако се ико лажно представио, онда је то Бакир Изетбеговић, који је подстицао Софтића, иако је прије двије-три године говорио да је бивши агент БиХ.

- То најбоље показује уговор који су имали за његове услуге који је финансијски тежак 150.000 КМ, као и то да је дио већ плаћен - рекао је Додик, додајући да потписи Изетбеговића и Софтића у вези са тим говоре о томе да је то заједничко удружење које је требало нешто да направи.

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић каже да је формирање предмета у Тужилаштву БиХ против Софтићем, али не и Изетбеговића још један доказ селективне примјене правде у БиХ.

- Али, добро је да су и против Софтића покренули поступак, мада нисам очекивао да ће и против њега. Све док правда буде селективна, нема ни државе, ни правде - рекао је Вишковић

У случају референдума бх. Тужилаштво је екпресно дјеловало. У случају ревизије тек ће се видјети. Одавно је познато да повјерења из Српске у његов рад - нема.

- То што још није формиран предмет за покушај убиства премијера Србије Александра Вучића, 11. јула 2015. године у Поточарима, па до свега што се дешава, показује да се у Тужилаштво БиХ не може имати повјерење. И ово што се сада дешава око Софтића нека је бошњачка заврзлама која треба да доведе до тога као да се нешто креће, а у суштини да ништа не буде - сматра предсједник Српске.

Да ће се о случају покушаја ревизије још говорити потврђује и информација да ће министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак покренути дисциплински поступак против амбасадорке БиХ у Холандији Мирсаде Чолаковић која се ставила у службу Изетбеговића и одбила да Црнатково писмо прослиједи суду у Хагу.