latinica  ћирилица
29/03/2017 |  09:07 | Аутор: РТРС

Мачке глуме да су равнодушне према људима

Познато је да људи или воле или мрзе мачке. Они који их не воле (обично су то они који воле псе) тврде да су мачке себичне и да не показују љубав, јер мисле да су боље од својих власника.

Иако ће пси, чак и везани, махати репом да поздраве свог власника када дође кући, мачке дјелују као да су равнодушне. Међутим, све је то глума.

Кристина Вајтл, шефица тима који је истраживао понашање мачака, није била задовољна чињеницом да многи научни радови који се односе на мачке сугеришу да су оне тврдоглаве и да их је тешко тренирати. Да би то испитали, провели су експеримент на 55 мачака - 23 кућна љубимца и 22 мачке из склоништа за животиње.

Свака мачка је стављена у самицу на два и по сата, а научници су користили вријеме за рад с храном, играчкама, мирисима и људском интеракцијом. Мачке су затим тестиране кроз "слободну процјену предности" која укључује остављање мачака у соби с разним предметима и процјењивање колико интересовање показују за одређени предмет. Мачке су биле слободне да се крећу гдје год желе.

Све мачке нису до краја учествовале у експерименту, а од 38 које јесу 19 их је већину времена провело уз човјека, а не уз храну или играчке. Храна је друга најпопуларнија ствар - 14 мачака изабрало храну, четири играчке, а само једна мирисе (крпу која мирише на мацину траву).

Иако је заступљено мишљење да мачке воле самоћу, истраживање показује да се ипак опредјељују за дружење са људима.

Извор: Агенције