latinica  ћирилица
29/03/2017 |  08:51 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Бањалука: Почела кампања за најбољу иновацију (ВИДЕО)

Иноватори из Српске своје иновације моћи ће да покажу на републичком такмичењу. Кампања је данас званично почела у Бањалуци, а наредних дана у другим градовима и општинама. Иноваторе чека наградни фонд од 35.000 марака и специјалне награде.
Иноватори - Фото: РТРС
ИноваториФото: РТРС

Анализирајући претходних неколико година, дало би се закључити да што је економска ситуација у друштву тежа, то су иновације боље и примјењивије у пракси.

Прошлогодишњи вицешампион републичког такмичења за најбољу иновацију- "Склопи тојс" своју идеју је комерцијализовао.

"Кроз цијело такмичење смо стекли јако пуно знања, стекли познанства која су нам била од користи при реализацији наше идеје", рекла је Татјана Васић,представница дијела тима "Sklopy toys".

Ресорно министарство, Удружење иноватора Бањалуке и Републике Српске и бањалучки Иновациони Центар имају исти задатак-препознати идеју, помоћи иноваторима око форме и пласмана на тржиште.

"Ово такмичење има изузетан значај у промовисању иновационе и предузетничке климе у Републици Српској. Прошле године смо заиста имали изузетну кампању која је дала добре резултате, јер смо имали рекордан број пријављених тимова, чак 45", истакла је Биљана Војводић, помоћник министра науке и технологије Републике Српске.

"Наш задатак јесте да окупимо тим, да помогнемо нашим иноваторима на начин да заиста буду квалитетна њихова презентација и да заиста могу ту иновацију да комерцијализују", каже Ана Лојић из Удружења иноватора Града Бањалука.

Конкуренција би ове године могла бити јака, јер се на такмичење са неколико апликација примјењивих у настави, пријављује и бањалучка Гимназија са тимовима младих програмера, који су већ познати у региону.

Конкурс за пријаве идеја затвара се 20. априла у 20 часова. Након тога слиједе рецензије, а у међувремену биће организовани тренинзи за иноваторе како би своју иновацију и комерцијализовали.