latinica  ћирилица
29/03/2017 |  08:40 ⇒ 08:44 | Аутор: РТРС

Терористи у Хомсу остављају оружје и враћају се "нормалном" животу

Око 530 терориста из сјеверног предграђа Хомса спустило је оружје и вратило се животу обичних грађана, док ће остали у наредних мјесец и по дана бити пребацчени на сјевер земље, заједно са својим породицама, изјавио је губернатор истоимене сиријске провинције Талал ел Барази.

У току је друга фаза извлачења терориста из предграђа Хомса, који се налази на удаљености од 165 километара од пријестонице Дамаска.

Дио терориста је одлучио да се позове на амнестију коју је увео сиријски предсједник Башар ел Асад и прошао је провјеру од стране безбједносних структура земље.

- Трудили смо се да убиједимо милитанте да остану, али они то нису хтјели и зато напуштају град. Њих 530 ће остати, предати своје оружје. Међу њима су студенти, радници, сви ће вратити своја цивилна права и наставити да живе као обични грађани - рекао је Барази.

Губернатор Хомса је истакао и значај улоге руског Центра за помирење који је допринио рјешавању ситуације у тој сиријској провинцији, рекавши да је пронађен заједнички језик са терористима и да је сада на Русији да буде гарант безбједности преосталих цивила у Хомсу.

Извор: Спутњик