latinica  ћирилица
29/03/2017 |  07:45 ⇒ 30/03/2017 | 07:47 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу програма рада (ВИДЕО) (Наставак сутра од 10.00 часова)

Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је данас у Бањалуци расправом Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о водама.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић вечерас је закључио данашњи рад Народне скупштине и наставак заказао за сутра у 10.00 часова.

22:05... Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је ова странка указивала на крупне коруптивне афере које су коштале грађане Српске више од три милијарде КМ.

22.00... Главни републички јавни тужилац Махмут Шврака рекао је вечерас да је казнена политика према извршиоцима кривичних дјела и даље блага, те да се та пракса судова мора мијењати.

Образлажући Извјештај о раду тужилаштава Републике Српске у 2016. години, Шврака је рекао да су тужилаштва у прошлој години имала 10.823 пријаве, од којих је 8.481 ријешена.

Он је додао да су на крају извјештајног периода остале неријешене 2.342 пријаве, што представља одређени пад у односу на претходне двије године.

"Може се констатовати да је број поднесених пријава у 2016. години у благом паду у односу на претходне двије године", рекао је Шврака.

Сва тужилаштва у Српској су лани спровела 8.274 истраге, од којих је ријешено 6.966.

Тужилаштва су у прошлој години подигла 4.469 оптужница, а са непотврђеним оптужницама из претходног периода пред судовима је укупно било 5.399 оптужница.

Надлежни судови су потврдили 4.540 оптужница, седам подигнутих оптужница суд је одбио, 16 оптужница је повучено прије потврђивања, а на крају године за 824 оптужнице суд није донио одлуку о потврђивању.

Пред тужилаштвима Српске у 2016. години било је укупно 12.167 предмета против 17.276 пунољетних особа. Од укупног броја предмета који су били у раду у тужилаштвима лани је завршено 8.535 предмета против 11.230 пунољетних лица.

"Поређењем завршених предмета /8.535/ са бројем примљених пријава /8.246/ може се закључити да су тужилаштва у извјештајном периоду успјешно ријешила овај број предмета, који је за 3,5 одсто већи", наводи се у Извјештају о раду тужилаштава Српске у 2016. години.

Када је ријеч о пријавама из области привредног криминала и корупције, у 2016. години у раду је било 1.219 пријава, од којих је 895 поднесено током године, а 324 пријаве су из претходног периода.

Током 2016. године окружна тужилаштва су ријешила 891 пријаву.

"Од укупног броја пријава у раду, којих је било 1.219, код тужилаштава је остало неријешено 328 пријава", наводи се у извјештају.

Када је ријеч о истрагама за кривична дјела из области привредног криминала и корупције, наводи се да је у раду било 539 истрага, 404 које су наређене у 2016. години и 135 из претходних година, те да је проценат ријешених истрага већи од 74 одсто.

Окружна тужилаштва у Српској су током 2016. године у предметима ратних злочина /по пословној ознаци КТРЗ/ донијела 38 одлука против 64 лица, а до краја 2016. године у окружним тужилаштвима у раду је остало неријешено 96 таквих предмета.

21.35... Посланик СДС Желимир Нешковић рекао је да би у програму рада Народне скупштине за ову годину требало уврстити информацију о стању у области здравства Републике Српске, због тешког стања и намјере да се овај систем уведе у трезорско пословање.  Нешковић је указао на неуплаћене доприносе у одређеним болницама и великим дуговањима у здравству.

"Велики је број младог незапосленог медицинског кадра, прије свега доктора медицине. Било би уреду да Министарство здравља и социјалне заштите поднесе информацију о броју доктора медицине који су отишли у западне земље", рекао је Нешковић.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало предложио је да у програм рада буду уврштене измјене и допуне Закона о правима бораца, као и Породичног закона, те измјене Закона о стечају.

"Припремио сам нацрт закона о дадиљској дјелатности. Жене које раде тај посао раде у сивој зони. То питање мора да се уреди, важно је за развој дјеце", рекао је Шукало и додао да би требало поново разматрати законе о укидању "бијелог хљеба".

Он каже да се понавља лоша пракса да се програм рада Народне скупштине за текућу годину разматра карајем марта.

Шеф Клуба СНСД Радован Вишковић рекао је да ће бити предложен закон о укидању "бијелог хљеба", што је обећано.

Он је рекао да, ако нешто није наведено у програму рада, то не значи да се од тога одустало јер се накнадно може предложити.

20.50... Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је да Влада Српске чини све да борачке категорије остану приоритет, али да су сви свјесни да њихова примања нису довољна за одржив живот.

"Али радна активност становништва није довољна за стварање нове вриједности и акумулацију из које би се црпила та права. Морамо тражити начин како да се хитно реални сектор подигне на виши ниво, да се обезбиједе инвестиције и направи подношљива политичка претпоставка у БиХ да би била добра економска подлога за те инвестиције", рекао је Савановић у Народној скупштини.

Током расправе о Приједлогу програма рада ове институције за 2017. годину, Савановић је рекао да нема простора за стварање нових обавеза у смислу увођења нових категорија у права.

"Закон о правима бораца је добар, али мале су накнаде које је тај закон дефинисао. Шта ако донесемо измјене и допуну закона и уведемо ново право, а не можемо га пратити? То је гора варијанта него да га нисмо донијели", навео је Савановић.

Посланици опозиције предлагали су током расправе да се у програм рада уврсти тематска сједница о ефектима овог закона до сада.

Савановић је рекао да Влада тражи начин да испоштује закључак Народне скупштине када је ријеч о повећању пензија, те подсјетио да пензионери нису прихватили понуду за једнократну помоћ.

"Постоји добра воља Владе да се повећа основица пензије. Када смо прешли на исплату из трезора, уплата доприноса износи до 60 милиона КМ, а за исплату пензија треба 83 милиона КМ, и Влада тај недостатак намирује", навео је Савановић.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић рекао је да се не спроводе закључци Народне скупштине, попут повећања пензија, те да је беспотребно доносити такве закључке.

"Играте се са пензионерима, који немају хљеба да једу", рекао је Крсмановић и поручио да ће учинити све да тај закључак буде спроведен.

Он је додао да би Народна скупштина требало да се бави темом одласка младих, чији број достиже и неколико десетина хиљада, као и законом о равномјерном развоју Српске, законом о сукобу интереса, законом о коришћењу природних ресурса и законом о незастаријевању кривичних дјела у процесу приватизације и стечаја.

20.15... Посланик СДС у Народној скупштини Републике Српске Стево Јоксимовић рекао је да је Приједлог програма рада ове институције за 2017. годину веома амбициозан, имајући у виду број закона и тема које би требало да буду разматрани.

Јоксимовић је указао да би било примјереније да су све активности у вези са израдом овог плана биле завршене прошле године и да је план био разматран крајем децембра.

Он је предложио да се у план рада уврсти информација о спровођењу закључака Народне скупштине, информација о стању у "Електропривреди Републике Српске", извјештај о раду Фонда солидарности, као и о пословању Јавне установе "Воде Српске".

"Требала би се на пред посланицима наћи и информација о продаји акција државног капитала у периоду од 2012. до 2016. године", рекао је Јоксимовић.

Посланик СНСД Бојан Видић сматра да би се у плану могла направити нова расподјела предложених закона, односно да се одређени акти из каснијих квартала пребаце у раније.

"Закон о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку, који је у трећем кварталу, могао би бити обрађен и раније. Из четвртог квартала закон о измјенама и допунама Закона о општем управном поступку, такође, може бити помјерен у ранији квартал", рекао је Видић.

Он је додао да би и закон о измјенама и допунама Закона о извршном поступку требало бити раније разматран, као и закон о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, а не у четвртом кварталу.

19.25... Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је да је више пута најављивано доношење закона о подстицајима, који је припремљен још 2015. године, али га је немогуће донијети без испуњавања два кључна услова.

Мирјанић је рекао да је неопходно завршити процедуре идентификације животиња, али и земљишних парцела, али да се те процедуре обављају са нивоа БиХ.

Он је додао да Министарство у њима учествује и да је спремно само почети идентификацију, ако до краја године ти процеси не буду завршени.

"У току је израда закона о пољопривреди и ту треба више времена и тај закон треба урадити да дугорочно траје, као и израда закона о земљишту. Надам се да ћемо до краја године те законе донијети", рекао је Мирјанић током расправе у Народној скупштини Српске о Приједлогу Програма рада ове институције за 2017. годину.

19.20... Приједлогом програма рада НСРС за ову годину предвиђено је усвајање 111 нацрта и приједлога закона, односно измјена и допуна закона.
Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је на сједници парламента да је Влада предлагач највећег броја закона и других аката.

Он је навео да је у првом кварталу предвиђено доношење 14 закона, те 10 информација, извјештаја и стратегија.

За други квартал предвиђено је 46 закона, те 29 информација, извјештаја, стратегија и одлука.

Програмом рада у трећем кварталу наводи се 21 закон и 16 информација, извјештаја, стратегија, а у четвртом кварталу 30 закона и 15 информација, извјештаја, стратегија, одлука и других аката.

Чубриловић је поручио да ће Народна скупштина у свим областима рада тежити постизању консензуса.

"Наставићемо са организовањем тематских сједница и јавних расправа, што је устаљена пракса", рекао је Чубриловић.

Он каже да Народна скупштина потврђује опредијељеност за спровођење и поштивање и очување дејтонских рјешења, јачање специјалних и паралелних односа са Србијом, као свој стратешки циљ, те своју проевропску оријентацију.

"За остваривање програма рада неопходно је јачање ефикасности и одговорности свих органа и институција, посебно извршне власти на свим нивоима и учинити је у пуној мјери одговорном за уставност и законитост, благовремено и квалитетно утврђивање и провођење политике прописа, мјера и одлука које предлаже или сама доноси", рекао је Чубриловић.

18.45...  Посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић рекао је да Нацрт кодекса о понашању народних посланика у Народној скупштини Републике Српске садржи доста добрих ствари, али да га треба дорадити и прецизирати.
Говорећи о члану 6 Нацрта овог кодекса, Давидовић је рекао да би носиоци других политичких или јавних функција, државни службеници и запосленици требало да имају адекватан однос према народним посланицима приликом обављања својих дужности.

"У члану 8 тачка 6 се наводи да народни посланик у свом раду не може испољавати било какву нетолерантност према другачијој политичкој оријентацији, раси, вјероисповијести, нацији, полу или другим могућим предрасудама. Дакле, какве су то друге могуће предрасуде? Ако постоје треба их набројати", поручио је Давидовић.

Током скупштинске расправе о Нацрту кодекса, Давидовић је рекао да би у том документу требало да буду третирани пијани и људи под утицајем наркотика, као и оштећивање имовине Народне скупштине.

Потпредсједник Народне скупштине Српске Соња Караџић Јовичевић изразила је задовољство што је усвојен добар дио сугестија Клуба посланика СДС-а, те да би било добро усвојити приједлог да се из назива Нацрта кодекса избаце ријечи "народни посланик".

Она је рекла да је то потребно да би се регулисало понашање уопште у Народној скупштини, јер у парламент долазе многи који се не понашају и не облаче примјерено.

Самостални посланик Илија Стеванчевић рекао је да народним посланицима није требао толико строг кодекс, јер "они нису првачићи које треба дисциплиновати".

"За шест година никада нисам видио тежак испад између посланика, као ни између њих и радника у Народној скупштини", рекао је Стеванчевић.

Шеф Клуба посланика НДП-а Крсто Јандрић рекао је да је кодекс потребан Народној скупштини, али да му требају дораде.

Он је рекао да је сувишан члан 8 став 3 Нацрта кодекса који налаже да народни посланик, у складу са својим обавезама, може присуствовати оним манифестацијама или скуповима на које је позван у својству народног посланика.

Јандрић је додао да Етички одбор за спровођење и праћење примјене Кодекса и изрицање мјера из члана 18 овог кодекса у свом саставу треба да има једнак број чланова из реда позиције и опозиције.

18.00... Посланик СНСД-а Душица Савић рекла је да је веома значајно да буде усвојен Кодекс понашања народних посланика, али да предложени нацрт овог документа садржи одређене недоречености.

Савићева је навела да треба прецизирати одредбу која се односи на то да посланик води рачуна да не користи књиге, новине, публикације, мобилни телефон и лаптоп у вријеме одржавања сједнице јер многи користе мобилне телефоне за прикупљање одређених информација потребних за дискусију.

Током расправе о Нацрту кодекса понашања народних посланика, она је истакла да је важно увођење санкција без којих не би могао бити постигнут жељени ефекат.

Савићева је рекла да је тешко доказати да ли је неки посланик био неприкладно обучен или да није поштовао запослене у Народној скупштини, будући да стенограм некада није довољан као доказни материјал.

Посланик ПДП-а Драган Галић каже да одредба која гласи "народни посланик у свом раду не може испољавати било какву нетолерантност према другачијој политичкој оријентацији" није потребна, јер као посланик једне партије има право да укаже на пропусте друге.

Он је додао да треба прецизирати и одредбу која гласи да су теже повреде кодекса "кориштење израза и ријечи које вријеђају", јер се поставља питање како ће то тумачити Етички одбор, те брисати "испољавање нетолерантности према другачијој политичкој оријентацији".

"Треба додати очигледно кршење Устава Републике Српске или дате заклетве", рекао је Галић.

Он сматра да Етички одбор треба да се састоји од по два члана опозиције и власти или по три члана опозиције и власти, да не би било прегласавања.

Посланик СДС-а Наде Планинчевић каже да овај нацрт кодекса садржи многе недоречености и ствари које се подразумијевају, због чега га треба прецизирати.

"Народни посланик поштоваће правила и стандарде понашања у Народној скупштини и својим понашањем увијек ће штитити углед и достојанство те институције. То се подразумијева", истакао је Планинчевић.

17.10.. Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе разматрањем Нацрта кодекса понашања народних посланика којим се утврђују етичка правила и стандарди понашања народних посланика у остваривању њихових права и вршењу дужности.

Образлажући овај нацрт, предсједник Законодавног одбора Народне скупштине Светозар Јовановић рекао је да су кодексом утврђене и мјере које се изричу за непоштивање кодекса, као и формирање етичког одбора, као независног тијела.

Циљ Кодекса је очување, афирмација и унапређивање угледа и достојанства народног посланика и јачање повјерења грађана у Народну скупштину Републике Српске.

Јовановић је изразио очекивање да ће народни посланици конструктивном расправом допринијети што бољем тексту овог документа.

15.05... Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић оцијенио је да годинама траје дерогирање Народне скупштине Републике Српске, као и да приједлог одлуке о измјенама и допунама скупштинског Пословника треба повући да би био усвојен консензусом. Он истиче да се годинама од Народне скупштине прави "проточни бојлер" и напомиње да је ова институција најстарија у Српској.

"Ако смо Колегијум довели на ниво акционарског друштва, да ли је овај пословник предвидио могућност да се може десити да за шест мјесеци или шест година цијели парламент раздијели на посланичке групе и самосталне посланике? Да ли онда имамо Колегијум?", упитао је Ђорђић.

Шеф Клуба посланика СНСД Радован Вишковић рекао да није спорно да се постигне договор у вези са пословником, али је примијетио да ниједан од шефова опозиционих клубова није присутан током расправе о приједлогу одлуке о измјенама и допунама Пословника Народне скупштине.

"Нигдје ниједног шефа клубова, а причамо о Пословнику", рекао је Вишковић.

Самостални посланик Илија Стеванчевић упитао је ко ће самосталне посланике представљати у Колегијуму Народне скупштине, с обзиром на то да у измјенама пословника немају могућност да учествују у раду Колегијума.

Народна скупштина размотрила је приједлог одлуке о измјенама и допунама скупштинског Пословника, а договорено је да сутра у 9.30 часова буду одржане консултације представника посланичких клубова с циљем усаглашавања о овом питању.

У Народној скупштини у току је редовна пауза до 17.00 часова.

14.09... Посланик СДС-а Душан Берић сматра да није добро смањивати кворум за рад Народне скупштине Републике Српске.

Берић каже да је на скупштинским пленумима важно да што више посланика учествује да би се дошло до што бољих рјешења за акте који се разматрају.

Шеф Клуба СНСД-а Радован Вишковић каже да има посланика којима је то професионалан статус и којима је Народна скупштина једини послодавац, а не присуствују појединим сједницама.

"Хајде да уведемо праксу да се не прима накнада за неприсуствовање сједницама", рекао је Вишковић.

Он је додао да у посљедњем сазиву влада схватање да само скупштинска већина треба да држи кворум, а да остали нису у тој обавези.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало сматра да је данашњим разматрањем Приједлога одлуке о измјенама и допунама Пословника Народне скупштине нарушен принцип да се пословник усваја консензусом посланичких клубова и група, као у осталим парламентима.

Посланик Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајилица каже да би предлагач пребао повући овај приједлог да би се консензусом дошло до најбољег рјешења, или евентуално прихватити амандмане опозиције да би то било постигнуто.

13.11... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић каже да се у Приједлогу одлуке о измјенама и допунама Пословника Народне скупштине, у дијелу који се односи на сједнице Предсједништва, осим тога да у оправданим ситуацијама могу бити одржаване и ван сједишта, дода да могу бити одржане и телефонским путем.

Јовичевићева је додала да је у амандману образложила да је увођење телефонске сједнице неопходно због евентуалне спријечености чланова Предсједништва у условима који нису могли претходно да се предвиде, као што су елементарне непогоде.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак сматра да је брисањем ријечи "најстарији" остала недореченост када је ријеч о томе ко мијења предсједника и овлашћеног потпредсједника у случају спријечености предсједавања сједницом.

Гламочак је додао да је у члану који дефинише састав Колегијума, а гдје се брише да су то и посланичке групе, потребно јасније дефинисати на који начин ће посланици из таквих група, али и самостални посланици, бити заступљени у Колегијуму.

Шеф Клуба Коалиције "Домовина" Михнет Окић сматра да се у једном од чланова гдје се спомињу државни органи Републике Српске, ријеч "државним" треба замијенити ријечју "ентитетским".

"Примједба је и на кворум. Сматрамо да је неопходно више од једне половине укупног броја народних посланика да би се спровеле квалитетне расправе, те би се посланици обавезали да морају редовно присуствовати сједницама", рекао је Окић.

Шеф Клуба НДП-а Крсто Јандрић сматра да представници посланичких група треба да остану чланови Колегијума, као и да не треба мијењати члан који регулише кворум.

12.19... Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало рекао је да је за ову странку у Приједлогу одлуке о измјенама и допунама Пословника Народне скупштине 38 чланова прихватљиво, док су три дискутабилна.

Бундало је навео да су у члану који говори о кворуму, ријечи "једна трећина" замијењене ријечима "натполовична већина".

"Предложена одредба је у супротности са другим одредбама Пословника и може довести до његовог перманентног кршења, непримјењивости, па и блокада рада скупштине", сматра Бундало.

Он је додао да ПДП сматра да нема потребе да се продужи рок са шест на девет мјесеци између усвајања нацрта и подношења приједлога закона, јер то може бити само покриће за нерад извршне власти.

"Трећа примједба се односи на доношење закона по хитном поступку, гдје се додаје формулација `ако је у општем интересу`. Ово оставља преширок простор за злоупотребе. Зар нису сви закони у општем интересу", рекао је Бундало.

На захтјев посланика СДС-а у току је пауза до 12.30 часова.

12.03... Приједлогом одлуке о измјенама и допунама Пословника Народне скупштине Републике Српске дефинисано је да је за кворум, неопходан за рад Скупштине потребно да сједници присуствује трећина, односно 28 од укупног броја народних посланика.

Према предложеним измјенама и допунама, о којима данас распраљају посланици, у Пословник се додаје став који гласи "уколико се кворум не може обезбиједити у року од једног часа, сједница се прекида, а предсједник одређује вријеме одржавања наставка сједнице Народне скупштине".

Образлажући овај приједлог, предсједник Законодавног одбора Народне скупштине Светозар Јовановић навео је да су чланови Колегијума Народне скупштине предсједник и потпредсједници Скупштине и предсједници клубова посланика, а не као до сада и представници посланичких група.

"Сједнице Предсједништва одржавају се у сједишту Народне скупштине, а могу у оправданим случајевима и ван сједишта", рекао је Јовановић.

Он је додао да предсједавајући Народне скупштине има право да прекине низ од 10 узастопних реплика и да да ријеч посланицима редовно пријављеним за дискусију, уколико је очигледно дошло до одступања од тачке дневног реда или уколико се користи увредљива реторика.

Измјеном Пословника предвиђено је да се посебна сједница може заказати на захтјев члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Актуелним Пословником дефинисано је да се на захтјев српског члана Предсједништва БиХ сједница може заказати само у случају да је одлука Предсједништва деструктивна по витални интерес Републике Српске.

"Сједнице Народне скупштине одржавају се у периодима од 1. септембра до краја децембра и од 22. јануара до краја јула", рекао је Јовановић.

12.00... Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је данас да се измјенама и допунама Закона о водама оснажује постојећи закон, те да би приједлог новог закона о водама Народној скупштини могао бити понуђен до краја године.

Мирјанић је, говорећи о поплавама, рекао да се измјенама овог закона даје још већа могућност да се боље управља Стратегијом интегралног управљања водама.

"У наредном периоду предложићемо скупштини нови закон о водама на чему треба ангажовати већи број стручњака из земље и окружења како би се обухватила цјелина водног добра", рекао је Мирјанић у завршној ријечи о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о водама.

Он је рекао да ће код израде закона бити прихваћене сугестије посланика.

11.48... Посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић истакао је важност водопривреде у Републици Српској и изразио незадовољство радом предузећа "Воде Српске", додајући да "људе из тог јавног предузећа треба добро стиснути да раде свој посао".

Он је током скупштинске расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о водама рекао да се однос према водама најбоље види по томе како изгледају обале ријека и потока, гдје се баца отпад и врши неправилна екслоатација шљунка, што негативно утиче на подземне воде.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић рекао је да водопривреди и управљању водама треба дати много већи значај, јер је Српска изузетно богата водама и великим ријекама.

Крсмановић је оцијенио да се управљање водама најбоље може ријешити изградњом великих акумулација, у шта би требало укључити "Електропривреду" Српске.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало, који од јуче дјелује у оквиру Клуба посланика ПДП-а, рекао је да је управљање водама важна област, али да због непостојања системског приступа заштите, поједини људи остварују профит нелегалним кориштењем ових природних ресурса.

11.15... Посланик СДС-а Игор Остојић похвалио је измјене закона којима се дефинишу ризици од поплава, али сматра да је проблем у измјени којом се водотоци дијеле на оне првог и другог реда.

Он је током скупштинске расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о водама констатовао да се тиме водотоци другог реда пребацују на локалне заједнице које нису кадровски оспособљене за ту нову надлежност.

Посланик СДС-а Миладин Станић сматра да је област вода у Српској проблематична и да нема довољно средстава, опреме и објеката којима би се заштитили грађани и њихова имовина од поплава.

Он је додао да ниједан буџет Републике Српске не може бити довољан за те проблеме, без обзира колико се донесу добри закони, јер се не спроводе.

Посланик СНСД-а Вања Бајић рекао је да ријека Уна улази у територију Хрватске, али да се не може прихватити да се та ријека третира као међудржавна граница.

Он је додао да надлежни треба да размисле о кориштењу софтвера којима се може симулирати ситуација у којој може доћи до изливања вода.

Бајић је рекао да би то могло користити у смислу превенције поплава.

10.29... Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о водама уређују се категоризација вода, водног добра и водних објеката, процјена ризика и управљање ризицима од поплава, као и транспоновање директива о поплавама.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић је, образлажући овај нацрт закона пред посланицима Народне скупштине Републике Српске, рекао да се у складу са предложеним рјешењима припадност јавном водном добру утврђује на основу уписа у јавне евиденције или друга документа јавног карактера.

Јавном водном добру тај статус се може укинути у случају да је постало трајно непотребно за интегрално управљање водама, а овакву одлуку на приједлог ресорног министарства доноси Влада Српске према претходно прибављеном мишљењу Јавне установе "Воде Српске".

Процјену ризика и управљање ризицима од поплава врши Министарство, а оперативне послове и активности за реализацију процјене ризика од поплава и управљања ризицима од поплава на подручју обласног ријечног слива врши Јавна установа "Воде Српске".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Предложеним измјенама и допунама Закона уређује се и процјена и управљање ризиком од поплава дефинисањем надлежног органа за ову област, те поступак припреме докумената који су потребни за доношење Плана управљања ризиком од поплава.

Посланици ће потом разматрати Приједлог одлуке о измјенама и допунама Пословника Народне скупштине Републике Српске, као и Нацрт кодекса о понашању народних посланика.

Међу преосталим тачкама је и Приједлог програма рада Народне скупштине Републике Српске за 2017. годину, те Извјештај о раду тужилаштва Републике Српске у 2016. години и Годишњи извјештај Омбудсмана за дјецу за прошлу годину.

Дневним редом је предвиђено и разматрање приједлога одлуке о усвајању Нацрта просторног плана подручја посебне намјене "Клековача".

Посланици ће разматрати и приједлог одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за реализацију пројеката санације, адаптације, реконструкције и изградње комплекса Касарне "Крајишких бригада", те о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за набавку хеликоптера.

Посланици су јуче расправљали о Декларацији о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске.

Током распараве документ нису подржале владајуће странке док је Декларација добила подршку странака опозиције и Коалиције "Домовина". Посланици су синоћ размотрили и Измјене и допуне Закона о ветеринарско – медицинским производима.

Пренос сједнице Парламента Српске можете гледати на нашем РТРС Плус.

Извор: РТРС, СРНА