latinica  ћирилица
28/03/2017 |  22:09 | Аутор: РТРС

Папин изасланик за Међугорје стигао у БиХ

Посебни изасланик папе Фрање за Међугорје, пољски надбискуп Хенрик Хозер, стигао је у Сарајево, на почетку вишемјесечне мисије чији је циљ унапређење рада у Међугорју у које сваке године долази више од два милиона ходочасника.
Међугорје (фото:kristoftour.sk) -
Међугорје (фото:kristoftour.sk)

Како су за Хину у уторак потврдили у Апостолској нунцијатури у Сарајеву, надбискуп Хозер синоћ је стигао у Сарајево и разговарао с папинским нунцијем у БиХ, надбискупом Луиђијем Пезутом. Предвиђено је да, прије доласка у Међугорје, посебни Папин изасланик у Сарајеву разговара с врхбосанским надбискупом, кардиналом Винком Пуљићем, мјесним мостарско-дувањским бискупом Ратком Перићем и провинцијалом Херцеговачке фрањевачке провинције фра Миљенком Штеком.

Надбискуп Хозер требало би да до љета предложи начин унапређења бриге за ходочаснике у Међугорју. У недавној изјави, коју је пренио и Радио Ватикан на хрватском језику, пољски надбискуп је навео да је његова улога "пажљиво испитивање стања у Међугорју, нарочито потреба ходочасника".

- Требало би да предложим могуће пасторалне иницијативе за будућност - рекао је пољски надбискуп, додајући да ће његово послање имати искључиво пасторално обиљежје.

Упитан о међугорском феномену, надбискуп Хосер је истакао да "није први пут да Цркви треба времена у доношењу одлуке".

- Ако је маријанска побожност процвјетала у Међугорју, ако толико мноштво иде тамо, онда је то мјесто гдје ће се поштовање наставити, будући да нашу Госпу можемо поштовати било гдје, нарочито на оним мјестима гдје је то плодоносно - истакао је Папин посебни изасланик.

Католичка Црква до сада није признала наводна Маријина указања у Међугорју, а мијесни бискуп Ратко Перић недавно је поручио да се са сигурношћу може тврдити да се Госпа у Међугорју никада није указала.

Папа Бенедикт XVI је 2010. године успоставио посебно истражно повjереништво за Међугорје, које је требало да испита вjеродостојност указања.

Након четири године рада, Повjереништво је 2014. године папи Фрањи представило своје закључке. Свети отац је потом прослиједио случај Сабору за науку вјере, који до данас није донио коначни суд. У међувремену је папа Фрањо у неколико наврата истицао да Госпа није поштар па да сваког дана шаље поруке, што су медији описивали као директну критику наводним свакодневним указањима које имају поједини од шест видилаца из Међугорја.

Међугорје годишње посјети између 2 и 2,5 милиона ходочасника из цијелога свијета и убраја се међу највећа католичка ходочасничка мјеста. То је био кључни разлог због ког је папа послао посебног изасланика независно од вјеродостојности указања.

Извор: Агенције