latinica  ћирилица
28/03/2017 |  21:33 | Аутор: РТРС

Трамп укинуо Обамине мјере о климатским промјенама

Амерички предсједник Доналд Трамп потписао је данас извршну уредбу којом се поништава низ прописа о борби против климатских промјена, из времена бившег предсједника Барака Обаме.
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

"Моја администрација ставља тачку на рат за угаљ", рекао је Трамп уочи потписивања декрета.

Трампова администрација сматра да прописи о борби против климатских промена из Обаминог периода ометају у раду рударе и раднике који се баве вађењем нафте, преноси Ројтерс.

Ројтерс је раније пренио да ће Трамп потписати извршну уредбу којом ће поништити низ прописа из Обаминог периода који се тичу борбе против климатских промјена, у настојању да повећа домаћу производњу енергената и подстакне отварање нових радних мјеста.

Активисти за заштиту животне средине, међутим, сматрају да је најновија уредба опасна и обећавају да ће се обратити суду, преноси агенција Ројтерс.

На удару Трамповог декрета је првенствено План за чишту енергију Обаме, којим се од савезних држава захтјева да смање емисију угљен-диоксида емитованог из енергетских постројења, како би САД испуниле обавезе из глобалног климатског споразума који је готово 200 земаља постигло у Паризу у децембру 2015. године.

Трамповим указом се, такође, укида забрана закупа угљеносног државног земљишта и мијењају прописи о ограничавању емисије метана који се ослобађа у производњи нафте и гаса.

Трамп је дуго најављивао овај потез, тврдећи да ће укидање тих прописа проузроковати нови бум у производњи нафте, гаса и угља, и да ће помоћи отварању на хиљаде радних мјеста, без икакве штете по ваздух и квалитет воде у САД.

"Кренућемо у другачијем смјеру. Претходна администрација је девалвирала раднике својим мјерама. Можемо заштитити животну средину, док истовремено пружамо људима посао", изјавио је један високи званичник Бијеле куће новинарима уочи потписивања декрета.

Извор: Независне