latinica  ћирилица
28/03/2017 |  21:29 | Аутор: РТРС

ВМРО-ДПМНЕ објавио приједлог плана за излазак из кризе

Странка ВМРО-ДПМНЕ представила је данас приједлог плана за излазак из политичке кризе у Македонији који предвиђа договор политичких странака да се не би дозволило спољашње интервенисање, међународних представника и сусједних држава.
ВМРО-ДПМНЕ (Фото: kanal5.com.mk) -
ВМРО-ДПМНЕ (Фото: kanal5.com.mk)

ВМРО-ДПМНЕ тражи да буде дефинисан принцип коалиција "побједник са побједником", као и да се јасно истакне коме припада функција предсједника Собрања.

Странка Николе Груевског позива политичке партије да се опредијеле да ли ће приоритет остати евроинтеграције или редифинисање односа међу заједницама, као и да ли ће се подржати мултикултуралност или бинационални модел Македоније.

Документ за излазак из политичке кризе још није готов, иако га је Груевски најавио прије више од 10 дана.

Приједлог који је данас објавио ВМРО-ДПМНЕ није прихватљив за СДСМ из којег поручују да главни кривци за кризу не могу бити дио рјешења.

Социјалдемократе су поручиле и да се ВМРО-ДПМНЕ помири са поразом.

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи након пријевремених парламентарних избора 2014. године.

Криза је интензивирана крајем прошле године, након нових ванредних парламентарних избора, јер ни три мјесеца послије њих још није изабран предсједник Собрања нити формирана Влада.

Зоран Заев је са двије албанске партије - ДУИ и Беса, обезбиједио парламентарну већину од 67 посланика од укупно 120, али предсједник Македоније Ђорђе Иванов одбија да му додијели мандат за састав нове владе, правдајући се чињеницом да је коалициони договор постигнут послије прихватања платформе албанских странака, начињене под покровитељством премијера Албаније Едија Раме.

У Скопљу се одржавају и протести након што је лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио СДСМ и њиховог лидера Зорана Заева да заједно са албанским политичким партијама припремају редефинисање Македоније и позвао грађане да се укључе у одбрану државе.

Извор: СРНА