latinica  ћирилица
28/03/2017 |  19:25 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Научници створили "вјештачку" крв

Недостатак залиха крви мучи већину здравствених система у свијету, али ново истраживање спроведено на Универзитету у Бристолу буди наду да ће једног дана процес трансфузије бити потпуно другачији.
Илустрација - Фото: АП
ИлустрацијаФото: АП

Студија објављена средином марта у часопису "Nature Communications" испитивала је нову технику производње потенцијално неограничених количина вјештачке крви.

У овој фази, прављење вјештачке крви је сувише скупо и компликовано, да би имало предност у односу на стандардно донирање крви. Међутим, усавршавањем технике, вјештачка крв могла би да се користи широм свијета.

- Потреба за алтернативама стандардној трансфузији је велика у цијелом свијету - каже др Џен Фрај, биохемичар универзитета и једна од ауторки студије.

- Узгојени еритроцити имају предност у односу на крв донора, јер смањују ризик од заразних болести које се преносе трансфузијом.

Раније су научници успијевали да створе "вјештачка" крвна зрнца захваљујући матичним ћелијама, али је из једне матичне ћелије могло да се произведе само 50.000 црвених крвних зрнаца, док поређења ради, само једна кеса крви за трансфузију садржи око билион (хиљаду милијарди) еритроцита.

Користећи нови метод, научници су успјели да продуже фазу матичних ћелија у којој могу да се неограничено умножавају, а научници кажу да такав процес ћелије чини "бесмртним".

Техника би једног дана могла да се користи за стварање крви, али је протокол још у повоју. Тим из Бристола направио је тек неколико кеса крви. Ипак, за неколико година, нови метод би омогућио болницама да чувају залихе ријетких крвних група и користе их по потреби.

Извор: Б92