latinica  ћирилица
28/03/2017 |  19:12 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Свјеже воће и поврће није увијек здравије од замрзнутог

Према разултатима нове студије, објављене прошлог мјесеца у часопису Journal of Food Composition and Analysis, замрзнуто воће и поврће је у многим случајевима храњивије јер свјеже воће губи витамине када дуже стоји у фрижидеру.
Смрзнуто воће - Фото: илустрација
Смрзнуто воћеФото: илустрација

За потребе ове студије аутори су пратили колико често људи купују и једу воће и поврће и више од двије године мјерили су прехрамбени садржај три врсте производа: свјеже, замрзнуто и свјеже похрањено (свјеже воће и поврће које је остављено у фрижидер на неколико дана). Исипитивања су радили на броколију, карфиолу, кукурузу, махунама, грашку, шпинату, боровницама и јагодама.

Научници су упоредили концентрације три кључна нутријената у воћу и поврћу: витамин Ц, витамин А и фолат. Ове храњиве твари су топиве у води и осјетљиве на топлину тако да их је лако проучавати. У тестовима је замрзнуто воће и поврће надмашило свјеже похрањено воће и поврће.

- Резултати овог истраживања не подржавају заједничко увјерење потрошача да свјежа храна има већу нутритивну вриједност него замрзнута - наводе аутори.

Свјежи производи обично садрже највише храњивих твари у берби, међутим, те храњиве твари се почињу смањивати чим се воће или поврће убере, упакује и пласира у трговине. Када их купимо и донесемо кући многе од тих храњивих твари падну на ниво испод оног који имају смрзнути производи који су расхлађени одмах након брања.

Ипак, у већини случајева прехрамбени садржај свјежих и замрзнутих производа је толико сличан да неће направити значајну разлику за здравље, јер је важнија количина уноса него форма.

Извор: Кликс