latinica  ћирилица
28/03/2017 |  18:54 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Шкотски парламент подржао одржавање референдума; Лондон против

Шкотски парламент подржао је приједлог премијера Шкотске Николе Старџен о одржавању референдума о независности Шкотске.
Шкотска - независност - Фото: илустрација
Шкотска - независностФото: илустрација

Очекивана подршка скупштине у Единбургу омогућила је Старџеновој да тражи дозволу британског парламента да се започну припреме за одржавање референдума у Шкотској.

Шкотски Парламент је са 69 гласова "за" подржао одржавање референдума, док је против било 59 посланика.

На референдуму 2014. године у Шкотској већина грађана изјаснила се против независности, али Старџенова сматра да су се ствари промијениле, нарочито након што је Велика Британија у цјелини гласала за иступање из ЕУ, док је Шкотска била против "Брегзита".

Референдум о независности Шкотске биће одржан крајем 2018. или почетком 2019. године.

ЛОНДОН ОДБИО ПРИЈЕДЛОГ О РЕФЕРЕНДУМУ У ШКОТСКОЈ

Влада Велике Британије саопштила је да неће ући у преговоре са Шкотском у вези са референдумом о независности, који би требало да буде одржан крајем 2018. или почетком 2019. године.

Ово се наводи у саопштењу британске Владе објављеном као реаговање на гласање у шкотском Парламенту којим је ово тијело подржало првог министра Шкотске Николу Старџен у намјери да спроведе референдум.

"Није фер према народу Шкотске да власти од њих траже да донесу тако важну одлуку без неопходних информација о томе каква ће бити веза Велике Британије са Европом у будућности или како ће независна Шкотска уопште изгледати", наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА