latinica  ћирилица
28/03/2017 |  18:50 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

ИРБ је ликвидна, отплата кредита Свјетске банке не утиче на пласмане (ВИДЕО)

ИРБ Републике Српске је ликвидна у тој мјери да може да пласира и више него што је планом пласмана предвиђено, уколико се за то укаже потреба. Ово се наводи у саопштењу ИРБ-а, након што се у јавности појавила информација да је Влада Српске из ове установе повукла око 24 милиона марака, и да је тиме угрожено њено функцинисање.
Инвестиционо-развојна банка Републике Српске - Фото: РТРС
Инвестиционо-развојна банка Републике СрпскеФото: РТРС

Министар финансија, предсједница Владе и предсједник Републике тврде да је ријеч о логичном потезу, јер су им раније из ове установе јавили да располажу значајним средствима на рачунима својих фондова, због чега су суочени с проблемом орочавања тих средстава.

"ИРБ има вишка ликвидних средстава, више од 100 милиона марака", поручио је министар финансија РС Зоран Тегелтија. Каже да је приједлог да се 24 милиона марака искористе за пријевремену исплату кредита, стигао од ИРБ-а, а не од Владе.

"ИРБ је предложила Влади Српске, као скупштини акционара, да вишак ликвидних средстава, а која не може да орочи, искористи за исплату своја два кредита унапријед", додао је Тегелтија.

Из ИРБ-а наводе да су, у циљу смањења валутног ризика на дужи временски период, разматрали могућности једнократне отплате кредита Свјетске банке и дјеловали у најбољем интересу Фонда за развој и запошљавање.

"ИРБ РС напомиње да пријевремена отплата ових кредита ни на који начин не утиче на њен будући пласман. ИРБРС је ликвидна у тој мјери да може пласирати и више него што је планом пласмана предвиђено уколико се укаже потреба", саопштио је ИРБ.

Премијерка Цвијановић поручује да повлачењем средстава није прекршен ниједан закон и да сваки дужник може да извршава своје обавезе.

“Сваки дужник може да извршава своје обавезе на овај начин. Дакле, да одређена дуговања исплати унапријед или одједном умјесто у ратама. То се десило у овом случају. Чујем да је то постало предмет разговора, а вјероватно због тога што нико није посезао за задуживањем, него се до средстава дошло на овај начин", рекла је Цвијановић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истиче да тај новац није узет да би био упропаштен.

"Тај новац треба да буде редистрибуисан како одлучи Влада. То није класична банка. То су, у суштини, средства која се могу третирати као републички фонд. И сам сам учествовао у тој одлуци", нагласио је Додик.

Осврћући се на понуду Родољуба Драшковића, власника предузећа “Свислајон индустрија алата“ да ово предузеће поклони Републици Српској, Додик је рекао да Влада Српске нема обавезу да преузима дугове, и крпи туђе рупе.