latinica  ћирилица
28/03/2017 |  18:44 | Аутор: РТРС

Папа: УН да траже "потпуну елиминацију" нуклеарног оружја

Папа Фрања позвао је Уједињене нације да захтијевају "потпуну елиминацију" нуклеарног оружја, говорећи након што су САД и друге велике силе бојкотовале конференцију о глобалној забрани нуклеарног оружја.
Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања - Фото: AFP
Поглавар Римокатоличке цркве папа ФрањаФото: AFP

У поруци поводом конференције која је почела јуче у Њујорку, папа је позвао УН да "превазиђу неклеарно застрашивање" и имају храбрости да преброде "страх и изолационизам" који преовладава у многим државама данас.

САД, Велика Британија и Француска су међу око 40 држава које су рекле да неће учествовати на конференцији.

Генерална скупштина УН усвојила је у децембру резолуцију на основу 113 гласова за, 35 против и 13 уздржаних, а на основу које је одлучено да се створи "правно обавезујући инструмент који брани нуклеарно оружје и тежи ка његовој потпуној елиминацији" и позвала све државе чланице да учествују.

Папа је навео да међународни мир и стабилност "не могу бити засновани на лажном осјећају сигурности, на опасности од међусобног уништавања или тоталног уништавања или једноставно одржавања равнотежа моћи".

- Морамо да превазиђемо нуклеарно застрашивање: Међународна заједница је позвана да усвоји стратегије о напретку, да промовише за циљ мир и стабилност и да избјегава ограничен приступ проблемима који се тичу националне и интернационалне безбједности - рекао је папа.

Извор: Танјуг