latinica  ћирилица
28/03/2017 |  18:17 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Добој: Продали властите просторије, па дјецу смјештају у туђе (ВИДЕО)

Добој добија Дневни центар за дјецу из вишечланих породица и без родитељског старања. Биће смјештен у бивше просторије локалног радија, које је град продао невладиној организацији из Добој Истока, која ће и водити бригу о дјеци. Многи се питају каква је рачуница да продају властите просторије, па дјецу смјештају у туђе и све плаћају из градског буџета.
Добој - Дневни центар за дјецу - Фото: РТРС
Добој - Дневни центар за дјецуФото: РТРС

Нема сумње да је племенита идеја да се за дјецу обезбиједи кутак у којем би боравили током дана. Указују на то и у Центру за социјални рад. Кажу, ријеч је о 40 дјеце у ризику који би се, кроз Дневни центар уз сагласност родитеља, додатно социјализовали.

 "Ту спадају дјеца која живе у условима гдје породица није функционална, па онда не проводе рационално вријеме, немају гдје да уче. Међутим, као центар, ми немамо одговарајуће услове унутар институције", истакла је Оливера Недић, в.д. директора Центра за социјални рад Добој.

По четири сата дневно дјеца ће боравити у Дневном центру који је НВО Добој Исток за 160.000 марака од града Добоја купио некадашњи простор локалног радија. Тако је град сиромашнији за још један пословни простор, а требало би да финансира и Дневни центар. Како су надлежни направили рачуницу, није познато, јер саговорника о овој теми није било. Грађани се не противе да град добије Дневни центар, али распродају градске имовине не подржавају.

Град је раније финансирао градњу Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју за чији рад се из градског буџета годишње издвајало пола милиона марака. Намеће се питање - није ли са својим капацитетима могао да послужи и за потребе Дневног центра, тим прије јер има стручан кадар.

У неколико наврата град је финансирао којекакве пројекте дневних центара, све је било кратког вијека, а најмању корист имали су корисници. Због тога не чуде критике јавности да је и овај посљедњи покушај само вјешт начин извлачења новца из буџета.