latinica  ћирилица
28/03/2017 |  17:40 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

Дачић: Београд за дијалог, али остали немају вољу за то

Србија је предана конструктивном дијалогу за рјешавање проблема у региону политичким и дипломатским средствима, али код осталих земаља региона не постоји аутентична воља за дијалог и поштивање постигнутих споразума, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је рекао за италијанску агенцију "Анса" да је ситуација у региону крхка и да је Балкан увијек потенцијално запаљив.

Он је навео да су Срби на Косову изложени сталном притиску и пријетњи, да у БиХ муслимани игноришу припаднике друге двије националности, док се у Хрватској оживљава усташки режим, пренијели су београдски медији.

"Сви ми смо сусједи и надам се да ће превладати интерес за нашу заједничку будућност, за мир и стабилност, а не жеља да се отварају старе ране", рекао је Дачић.

У вези са самитом земаља западног Балкана у Трсту 12. јула, Дачић је рекао да очекује да у завршној декларацији јасно буде потврђена европска перспектива западног Балкана, уз појединачно вредновање напретка у евроинтеграцијама сваке земље.

Он је изразио наду да ће у Трсту бити пронађени начини за бољу економску интеграцију региона, додајући да је за Србију приоритет реализација аутопута Ниш-Приштина-Мердаре, због чега предлаже да сљедећи самит буде одржан у Нишу.

Извор: СРНА