latinica  ћирилица
28/03/2017 |  14:14 ⇒ 29/03/2017 | 11:52 | Аутор: РТРС

Годишња награда УКРС роману "Бумеранг" Берислава Благојевића (ВИДЕО)

Награду Удружења књижевника Републике Српске за најбољу књигу у прошлој години добио је роман Берислава Благојевића "Бумеранг".

Благојевићев "Бумеранг" јавности се обраћа аутономним књижевним говором о теми која се тиче свих нас и која је савремена.

"Кратки роман Берислава Благојевића тематизује неке од најдраматичнијих догађаја наше скорије историје која је обиљежена ратним изгоном и повратком у разрушени завичај. Због тога су припадници младе генерације, чији се ликови граде увјерљиво, психолошки карактерно продубљено и могли би да постану репрезенти још једне наше улудо потрошене, безизгледнем бумеранг генерације", нагласио је Милета Аћимовић Ивков, предсједник трочланог жирија.

"Наша дужност је била да од књига које смо добили изаберемо ону која по нашем мишљењу и процјени има најизраженији комплекс књижевне умјетничке вриједности", рекао је Аћимовић Ивков.

Осим Ивковића, чланови жирија били су Миленко Стојичић и Јелина Ђурковић.

У најужем избору међу 18 приспјелих књига нашли су се и књиге "У трагању за оцем" Љиљане Лукић, "Гласови са границе" Анђелка Анушића, "Јаук гробне тишине" Аћима Тодоровића, "Елеусински сонети" Радмила Радовановића и "Глас Андрићграда" Стевке Козић Прерадовић.

Ове године жири је одлучио да се награда не дијели на више аутора, као што је била пракса претходних година.

"Ово је четврта награда Удружења књижевника РС која износи 2.000 КМ, а која ће аутору бити уплаћена у најскорије вријеме", рекао је Предраг Бјелошевић, в. д. предсједника УКРС.

Награда ће бити уручена 1. априла на генералној скупштини Удружења књижевника Републике Српске у Вијећници Банског двора.