latinica  ћирилица
27/03/2017 |  15:58 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Лакташи: Више од 200 паса у борби за титулу најљепшег (ВИДЕО)

По оцјени стручњака, кинологија- наука о псима- у Републици Српској из године у годину добија на значају. Напретку кинолошке дјелатности значајно доприносе и међународне и националне изложбе паса. Традиционално, изложбе се одржавају и у Лакташима.
Лакташи - изложба паса - Фото: РТРС
Лакташи - изложба пасаФото: РТРС

У организацији Кинолошког друштва "Шапица" општина Лакташи седми пут је била домаћин националне изложбе паса свих пасмина. У врло јакој конкуренцији ласкаву титулу најљепшег пса изложбе понијела је дугодлака пудла из Загреба.

- Пас је увезен из Шведске прије пет мјесеци и стар је двије године. Овдје смо се мдошли мало забавити, а освојили смо прво мјесто - навео је Мирко Матковић, власник најљепшег пса изложбе.

Смотра паса у Лакташима из године у годину све је боље организована, уз повећан број излагача.

- Први пут сам овдје и дефинитвно је да ћу се вратити, јер је изложба прекрасна - каже Матковић.

Организацијом и одзивом излагача задовољни су и у Кинолошком друштву "Шапица" у Лакташима, који постају значајна тачка на кинолошкој мапи Републике Српске.

- Генерално, стање у кинологији се поправља и мислим да то може још боље јер ми још увијек нисмо достигли свјетски ниво. Код нас је све то још у благом порасту и надамо се да ће изложба у Лакташима послужити многима да би сви скупа били што бољи на кинолошкој сцени - каже Далибор Ђаковић, секретар КД "Шапица".

У Лакташима у 10 ФЦИ група ове године изложено је било 209 паса. Први пут на просторима Републике Српске власницима најуспјешнијих паса умјесто пехара додијељене су розете, традиционални симбол кинолошког успјеха.