latinica  ћирилица
27/03/2017 |  13:03 | Аутор: РТРС

Агрономи: Заштитити засаде воћа од мраза

Министарство пољопривреде, шумарства и пољопривреде Републике Српске упозорава пољопривредне произвођаче на мраз који се очекује и сутра ујутро, те препоручују воћарима да задимљавају засаде.
Воћњак у прољеће... - Фото: ФОНЕТ
Воћњак у прољеће...Фото: ФОНЕТ

Прилив хладног ваздуха јутрос је изазвао појаву мраза на ширем подручју Српске, те је најнижа температура забиљежена у сјеверозападном дијелу Српске, и то од минус осам до нула степени Целзијусових.

"Тренутно су угрожени засади кајсије, брескве и раних сорти шљиве, трешње и вишње, односно стабла која се налазе у фази пуног цвјетања. Остварена температура може узроковати оштећења код ових стабала", наводи се у саопштењу.

Из Министарства напомињу да засади осталих воћних врста нису угрожени, те истичу да се мраз очекује и сутра, при чему је могућа појава ниже температуре него данас.

Због тога се произвођачима препоручује да задимљавају засаде спаљивањем влажног биљног или другог доступног материјала, с тим да је мјеста за спаљивање неопходно равномјерно распоредити у воћњацима, како би се формирао густ дим.

"Неопходна је примјена биостимулатора који ублажавају стрес изазван ниском температуром и који помажу биљкама да се опораве након мраза. Биостимулатори се могу примијенити прије и послије мраза", напомињу из Министарства.

Када је ријеч о засадима у којима постоји противградна мрежа, из препоручују се покривање воћњака, јер је појава мраза испод мреже мања.

Извор: СРНА