latinica  ћирилица
26/03/2017 |  20:28 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

У зворничкој Алумини у току изградња погона за производњу силика-гела (ВИДЕО)

У зворничкој Алумини нове инвестиције.
Зворник - Компанија Алумина - Фото: СРНА
Зворник - Компанија АлуминаФото: СРНА

У току је изградња погона за производњу силика-гела. Инвестицију вриједну седам милиона марака, "Алумина" реализује у сарадњи са швајцарским "Зеохемом".

Алумина је тренутно велико градилиште. Изградња новог погона за производњу силикагела повјерена је конзорцијуму домаћих фирми из Зворника. Објекат би требало да буде завршен до краја јуна, док би серијска производња силикагела требала почети у октобру.

- Капацитет овог постројења је 600 тона годишње, с тим што ћемо већ догодине повећати капацитет на 900-1000 тона годишње. Силикагел је производ који се користи у фармацији, козметичкој индустрији и индустрији прераде коже и текстила, истиче Љубомир Јанковић, вођа пројекта "Силикагел".

Поред високопрофитабилног производа - силикагела, у новом објекту од четири и по хиљаде квадрата производиће се и специјални зеолити, а од 2018. и бемит.

- Даје неку сигурност фабрици и нама радницима за боље сутра и сигурност да ћемо имати и сутра посла и прекосутра и наредних година, напомиње Перо Новаковић, радник компаније "Алумина".

Управо нове инвестиције, попут ове, гарантују успјешно пословање и нова радна мјеста. Ове године у Алумини ће бити запослено још 145 радника.

- Једна јако значајна инвестиција зато што је то тржиште за читав свијет, буквално за читав свијет, јер један дио производа ће ићи одмах за САД, за Кину, Русију, имаћемо извоз за Европу, тако да ми ћемо на основу тога развити још својих 4-5 нових производа, поручује Милорад Мотика, предсједник Управног одбора компаније "Алумина".

Захваљујући јасној стратегији развоја, зворничка Алумина данас је важан стуб привреде Српске, који своје производе извози купцима из 28 земаља Европе, Азије, Африке и Америке.