latinica  ћирилица
26/03/2017 |  20:10 | Аутор: РТРС

Подгорица: Мајке прекинуле протест, али настављају борбу

Кориснице накнада за мајке са троје и више дјеце, које су 26 дана протестовале испред Скупштине Црне Горе, одлучиле су да вечерас прекину протест, али ће наставити своју борбу.
Протест мајки из Црне Горе испред зграде Владе - Фото: ТАНЈУГ
Протест мајки из Црне Горе испред зграде ВладеФото: ТАНЈУГ

Оне су критиковале одлуку Уставног суда и назвале га партијским јер је пресудио да је Владина одлука о смањењу накнада у складу са Уставом.

Критиковале су и остале кориснице накнада које им се нису придружиле у протестима.

Мајке су најавиле да ће се окупљати петнаестодневно испред Скупштине Црне Горе и поручиле да ће сљедећи пут доћи са политичким субјектима и да се "неће помијерати док Влада не поднесе оставку".

Представник Координационог одбора корисница накнада за мајке са троје и више дјеце Жељка Савковић рекла је новинарима да јој "не пада на памет" да одустане од своје намјере.

"Нећемо престати са протестима. Ноћас ћемо их завршити како би се мајке одмориле. Ово је била велика борба и не желимо да угрозимо ниједан живот наших мајки", каже Савковићева.

Измјене и допуне Закона о социјалној и дјечјој заштити, којима су умањени износи доживотних накнада за мајке са троје и више дјеце, у складу су са Уставом, одлучио је већином гласова Уставни суд Црне Горе.

Овим измјенама накнаде су смањене, због чега су неке од корисница накнада протестовале од 2. марта испред Скупштине Црне Горе, тражећи да Влада повуче спорно законско рјешење.

Извор: Срна