latinica  ћирилица
26/03/2017 |  14:51 ⇒ 27/03/2017 | 12:17 | Аутор: РТРС

Институције Српске наш приоритет - БиХ нам није донијела добро

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да СДС сматра да у сарадњи са Бакиром Изетбеговићем може да направи неку промјену, али да ће народ на изборима наредне године рећи ко их најбоље представља.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

"Ријеч је о људима који су сто година опозиција у Републици Српској, а Изетбеговић их је као политички мањину и нерепрезентативне узорке узео у заједничке институције и зато сада имамо проблеме на нивоу БиХ", рекао је Додик у Новом Саду.

Он је напоменуо да се они нису успјели одупријети Изетбеговићу када је ријеч о ревизији пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом у Хагу.

"Вјерујем да су избори 2018. године за све то најбоља мјера и да ће народ рећи ко то и на какав начин најбоље представља оно што је бит и осјећај народа. Ја сам на страни народа, и онда када ми доносе санкције и када ми Америка утврди санкције", навео је Додик.

Он је навео да је све вријеме уназад присутно настојање Бошњака да у парламенту и Савјету министара придају себи значај који немају, те да се редовно одржавање сједница парламента сведе на то да се ништа не одлучује и не доносе никакви закључци.

Предсједник Српске је рекао да се ништа не може ни донијети док се о томе не договоре два ентитета.

"Мимо девет надлежности у БиХ, искључиво се на дневни парламента БиХ може ставити оно што је уговором договорено између власти Републике Српске и ФБиХ, само на тај начин. Они то избјегавају зато и немају ефикасност па онда јаучу пред западњацима како не функционише БиХ", објаснио је Додик.

Он је оцијенио да би БиХ, када би се свела на Устав, могла да постане ефикасна, а да оваква каква је сада има пуно проблема у функционисању.

"Е сад се ту појаве неки људи који мисле да имају мисионарску улогу да они нешто рјешавају. Кључно питање је задржати статус и улогу Републике Српске у БиХ и то је оно што ми у Српској радимо", истакао је Додик.

Он је подсјетио да је БиХ конципирана као државна заједница, да има заједнички ниво власти, а да је Савјет министара помоћни орган Предсједништва, те да није никаква влада БиХ.

"Заједнички парламент треба да се састаје само када имају питања из девет надлежности које БиХ иначе има", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је БиХ свих година била препрека Српској, која није могла да реализује многе пројекте, иако је то жељела.

"Власт и Влада Републике Српске, као и остале институције за нас су од примарног интереса, јер нам БиХ није донијела добро", рекао је Додик и нагласио да ће увијек рећи да Српска није спремна за улазак у било какве аранжмане са НАТО-ом, ако Србија остане неутрална.

Предсједник Српске је поручио да не би могао да прихвати да НАТО граница буде Дрина, те да се за то никада неће залагати.

"Пошто то њима не одговара, онда им Милорад Додик помало нешто и смета. Нажалост има Срба који распирују таква очекивања и дају неке сагласности, али ја нисам тај. Ја јасно кажем да Република Српска неће дати сагласност ни за шта у БиХ што није примарно у интересу Србије", нагласио је Додик.

Он је додао да је тако било и када је ријеч о Косову и његовом признању, те да је данас ниво односа који БиХ има са Косовом мањи него што има Србија.

"Ми на том плану ништа нећемо мијењати као што нисмо дозовлили да се уведу санкције Русији када су нас прогласили да смо руска интересна зона, али то је све ствар политика које ми водимо", закључио је Додик који се данас у Новом Саду сусрео са предсједником Владе Аутономне покрајине Војводине Игором Мировићем.

Српска није препрека аранжману са ММФ-ом, већ ФБиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска није препрека реализацији аранжмана са Међународним монетарним фондом већ Федерација БиХ.

Додик је подсјетио да је БиХ ушла у арнажман са ММФ-ом, да је Српска дио тог аранжмана и да је испунила све своје обавезе, али да то нису урадили други нивои власти.

Он је напоменуо да су раније, када Република Српска није могла да испуни обавезе, средства ММФ-а редовно ишла према ФБиХ.

"Сада када Српска испуњава обавезе, ФБиХ то не чини, као ни заједнички ниво. То говори о селекцији која је за нас потпуно неприхватљива", рекао је Додик Срни послије разговора са предсједником Владе Аутономне покрајине Војводине Игором Мировићем.

Према његовим ријечима, упркос томе Република Српска одржава стабилност буџета и свих других обавеза, на вријеме извршава обавезе када је ријеч о платама и пензијама, али би средства ММФ била добра за структурално прилагођавање и дала би могућност веће ликвидност јавних рачуна.

"У сваком случају добро би дошла, али не би нас ни значајно угрозила. Нисам оптимиста што се тиче ФБиХ која је у потпуном колапсу", рекао је Додик, те подсјетио да су недавно представници хрватских странака напустили сједницу федералног Парламента.