latinica  ћирилица
26/03/2017 |  14:19 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

БиХ се не креће нигдје, а поготово не према ЕУ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да постоји опредијељеност да ЕУ опстане и функционише, али да ће бити тежак задатак одржати Унију снажном и учинити је поново привлачном.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Одговарајући на питање да ли се након самита у Риму, поводом 60 година оснивања ЕУ, зна више о будућности Уније након изласка Велике Британије из њеног чланства, Цвијановићева је рекла Срни да је познато једино да постоји опредијељеност да она опстане и да функционише.

"С обзиром на пораст антиевропског расположења унутар држава чланица, низ неријешених питања у вези са мигрантском политиком Уније, повећање неједнакости између држава чланица у финансијско-економском смислу, политичке разлике и друге проблеме, одржати Унију снажном и учинити је поново привлачном, биће тежак задатак", истакла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Српске вјерује да ће ЕУ заиста и прерасти у концепт "Европе са више брзина", односно да ће чланице бити окупљене у различитим групама, зависно од степена и врсте интеграције, јер је то најреалније рјешење.

Цвијановићева сматра да није реално да се у таквим околностима, гдје је ЕУ суочена са бројним изазовима, а БиХ у перманентој кризи, може очекивати да БиХ добије статус кандидата крајем ове године, како су то најављивали политичари са нивоа БиХ.

"То не дјелује реално. Прича о томе да нам се крајем године смијеши кандидатски статус, долазила је углавном од оних политичара који мисле да се према ЕУ иде тако што се пред камерама и у друштву са странцима говори о опредијељености за Европу, а у практичном смислу ништа не ради", каже Цвијановићева.

Она је подсјетила да имамо ситуацију да је блокирана Реформска агенда која је дизајнирана као неко "спасоносно" рјешење управо за деблокаду европског пута БиХ и стабилизацију економско-социјалних прилика, али и релаксацију односа између различитих нивоа власти кроз заједнички дефинисане обавезе.

"Апсурд је у томе да је тај процес блокиран управо од оних политичких структура које чине власт на нивоу БиХ, а који су највише и причали о Европи и реформама, и који су први потрчали да потпишу Реформску агенду", закључила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, земља која је свако мало у институционалној блокади и тешкој политичкој кризи, не креће се нигдје, а поготово не према ЕУ.

"То је реалност, без обзира да ли неко желио или не желио да се с том истином суочи", констатовала је премијер Српске.