latinica  ћирилица
26/03/2017 |  13:10 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Лавров упозорио: Неприхватљиви покушаји смањења права Срба и Хрвата у БиХ (ВИДЕО)

Постоје покушаји смањења права Срба и Хрвата у БиХ и то је за Русију неприхватљиво - изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

Говорећи о земљама региона, Лавров је рекао да на Балкану никад није једноставна ситуација, али да га треба престати користити у геополитичке сврхе.

Најзахтјевнији је био на питању Црне Горе која је, тврди, потпала под најпровокативнији ултиматум - или с Европом или с Русијом.

Свјесни смо покушаја минирања Дејтонског споразума у БиХ, рекао је руски министар спољних послова пред полазницима руске Генералштабне академије. Истакао је да се држава темељи на принципу доношења одлука кроз сагласнсот сва три народа.

- Постоје покушаји смањења права Срба и Хрвата у БиХ. Ми јасно кажемо да је такав корак неприхватљив, истакао је Лавров.

Лавров каже да се процјене Русије у Савјету за спровођење мира прихватају и да се с њима слажу и Европљани, али да постоји атавизам, као што је ОХР.

- Тај високи представник има права диктатора, може да поништи било коју одлуку и донесе своју, без савјетовања с било киме. То је срамота. БиХ је, не тако давно била и нестална чланица Савјета безбједности УН, а и "сада је конторлише неки "стриц" који је изгубио осјећај за реланости и излази далеко из оквира чак и својих диктаториских овлашћења, оцијенио је Лавров..

Лавров каже да се Западу не свиђају развијени односи Русије на Балкану, који сматрају мјестом проблематичних дјеловања Русије.

Али их подсјећа да морају знати колико је руске крви проливено на Балкану. Каже да се параноја Запада најбоље види кроз однос ЕУ према руско-српском хуманитарном центру у Нишу, гдје руски авиони пуне гориво кад гасе пожаре и у Европи.

- Рекао бих да је то чак и непоштено! Користе се услуге и стурктуре које се на сваки начин желе лимитирати или барем отежати његово дјеловање, поручио је Лавров.

Односи Русије и Србије бољи су, каже, него икад. Истиче да је ситуација у Македонији веома сложена "због дубоке кризе која је по многима испровоцирана вјештачки". Приговорио је Западу да настоји ослабити и обесмислити Охридски споразум. Лавров за Црну Гору тврди да је потпала под најпровокативнији ултиматум – или с Европом или с Русијом". Тамошња власт је, каже, одлучила жртвовати старе и добре односе с Русијом зарад евро-атлантских тежњи.

Нека та одлука иде на савјест актуелном црногорском и НАТО руководству. Али, апсолутно није јасно како ће НАТО бити сигурнији уласком Црне Горе, као ни како ће Црна Гора бити безбједнија. Посебно јер уопште није било никакве пријетње по безбједност Црне Горе, "нека им Бог суди", нагласио је руски министар иностраних послова.

Дошло је вријеме да престанемо вући земље на једну или другу страну. Потребно је градити заједничку европску сигурност у оквиру које и чланице НАТО и ОДКБ-а, али и земље које нису ни у једној војно-политичкој унији, могу се осјећати комфорно, једнако сигурно и неупитно безбједне.
Другог пута нема! - закључио је Лавров.