latinica  ћирилица
26/03/2017 |  12:12 | Аутор: РТРС

Више запослених у дрвној, металној и индустрији текстила

У Републици Српској прошле године у металној, дрвној и индустрији текстила, коже и обуће било је запослено око 34.000 радника, и тај број је повећан у односу на годину раније, наводи се у Информацији ресорног министарства Српске о показатељима стања у области прерађивачке индустрије.
Нови Град: текстилци - Фото: РТРС
Нови Град: текстилциФото: РТРС

У металној индустрији било је запослено 12.343 радника, што је за 2,3 одсто више у односу на 2015. годину, у дрвној индустрији 10.248 радника, што је за 7,3 одсто више, а у индустрији текстила, коже и обуће 11.566 радника, што је за 1,8 одсто више у односу на годину раније.

Метална, дрвна и индустрија текстила, коже и обуће оствариле су и већи извоз и то метална од око 710 милиона КМ, што је за око седам одсто више, дрвна од око 492 милиона КМ, што је за 17 одсто више, а индустрија текстила, коже и обуће од око 487 милиона КМ, што је за шест одсто више у односу на 2015. годину.

Увоз металне индустрије повећан је за око пет, дрвне за око 17, а индустрије текстила, коже и обуће за око десет одсто.

Покривеност увоза извозом металне индустрије у прошлој години износила је око 59 одсто и већа је за 1,2 процентна поена у односу на 2015. годину.

Покривеност увоза извозом дрвне индустрије износила је 432 одсто и мања је за два процентна поена, а покривеност увоза извозом индустрије текстила, коже и обуће 111 одсто и мања је за четри процентна поена.

Од осам области металне индустрије, прошлогодишњи раст производње забиљежен је у производњи металних производа, рачунара, електронских и оптичких производа, електричне опреме и машина и опреме.

Пад производње забиљежен је у производњи базних метала, моторних возила, приколица и полуприколица, осталих саобраћајних средстава и у поправци и инсталацији машина и опреме.

Од двије области дрвне индустрије, област прерада дрвета и производа од дрвета и плуте забиљежила је раст производње од око седам одсто, док је област производња намјештаја забиљежила пад од три одсто.

Производње текстила, коже и обуће забиљежиле су прошле године пад производње.

Извор: Срна