latinica  ћирилица
26/03/2017 |  12:07 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Крак: Истиче вријеме за испуњавању услова за ЕУ

Амбасадор Холандије у БиХ Јуријан Крак изјавио је да власти БиХ немају много времена када је ријеч о испуњавању услова за ЕУ и изразио дубоку забринутост због све израженије политичке кризе у земљи.

Крак је констатовао да БиХ до нових избора има годину и по и да то вријеме треба искористити да се нешто уради.

"Многи ургирају и охрабрују политичаре у БиХ да коначно узму у обзир могућност која је дата БиХ да се посвете другој фази имплементације Реформске агенде. Друга фаза биће тежа, јер подразумијева суочавања с веома тешким потезима, а то је рефома укупног социјалног система, редуковање јавног сектора, ревидирање фискалних и пореских закона", рекао је Крак.

Он је додао да, иако вријеме полако истиче, не види да у БиХ постоји осјећај хитности, посебно када је ријеч о мјерама договореним са Међународним монетарним фондом.

"Реформска агенда већ представља план Ц или Д, а ја не вјерујем да ће бити још један план Е за БиХ", истакао је Крак за "Дневни аваз".

Крак је оцијенио да нису сви свјесни да БиХ и није на листи приоритета европских и свјетских лидера.

Према његовим ријечима, прича о ревизији пресуде Суда у Хагу по тужби против Србије одузела је доста енергије, умјесто да се радило на провођењу друге фазе Реформске агенде.

Извор: Срна