latinica  ћирилица
25/03/2017 |  20:36 | Аутор: РТРС

Ердоган: Ако нас ЕУ не прими, олакшаће нам посао

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да би било лакше када би ЕУ одбацила кандидатуру Турске за чланство јер би тиме Анкари, како наводи, "олакшала посао". Наговијестио је могућност да његова земља одржи и референдум о даљим преговорима о чланству.

"Шта? Ако на референдуму 16. априла буде више позитивних гласова, неће нас примити у ЕУ? О, када би само донијели такву одлуку! Олакшали би нам посао", рекао је Реџеп Тајип Ердоган на скупу у Анталији, на југу земље, преноси АФП.

Ердоган је, такође, рекао да би Турска, послије гласања о проширењу предсједничких овлашћења 16. априла, могла да одржи и референдум о наставку преговора о приступању ЕУ, наводи Ројтерс.

Турски предсједник је истакао да ће "16. април бити преломна тачка" за односе ЕУ и Турске уколико превагну позитивни гласови.

"Ставићемо тај бизнис на сто, јер Турска није ничији жртвени јарац", поручио је Ердоган, наговијестивши да би Анкара могла да преиспита своје односе са Бриселом.

Турска и Европа су у љутом спору након што су Њемачка и Холандија спријечиле турске министре да спроводе кампању међу турским заједницама у тим земљама ради обезбјеђивања подршке Ердогану на предстојећем референдуму у проширењу овлашћења турског предсједника.

Међутим, и поред изузетно напетих односа са Бриселом, ниједан лидер ЕУ није отворено рекао да би превага гласова у корист проширења Ердоганових овлашћења наговијестила крај већ очајничких настојања Турске да се придружи том блоку, напомиње француска агенција.

Извор: Танјуг