latinica  ћирилица
25/03/2017 |  17:59 | Аутор: РТРС

Чепурин: Без мијешања у унутрашња питања било које државе

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је да се Русија не мијеша у унутрашња питања ниједне државе и да јој је важно да на Балкану нема "било каквих потреса".
Александар Чепурин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ЧепуринФото: ТАНЈУГ

"Русија своје присуство у региону, укључујући Србију, жели да шири онако како то одговара интересима свих", рекао је Чепурин за Тањуг уочи састанка премијера Србије Александра Вучића и предсједника Русије Владимира Путина у понедјељак, 27. марта, у Москви.

Он је нагласио да је ријеч о новом низу састанака који су увијек одржавани у посебној, пријатељској атмосфери.

"Ово је веома важан сусрет. Сусрети лидера двије државе имају `класичан` дневни ред - оцјена ситуације у свијету, Европи и на Балкану", истакао је Чепурин.

Говорећи о томе да се сусрет Вучића и Путина одржава непосредно пред предсједничке изборе у Србији, Чепурин је појаснио да није ријеч о састанку који је договорен изненада, нити је то "сусрет за телевизију".

"Њихових сусрета било је више у посљедњих неколико година, а не један или два. Обично кандидати пред изборе желе да покажу да имају подршку, разумијевање, контакте са другим земљама. То је уобичајена пракса", додао је Чепурин.

Амбасадор Русије каже да је дошло вријеме да двије земље могу знатно да побољшају економску сарадњу, не ограничавајући се само на двије-три области.

"Русија се посљедњих година `држи` на стабилном трећем мјесту економских партнера Србије или изражено бројкама - на седам одсто робне размјене Србије или 2,3 милијарде евра прошле године", навео је Чепурин.

Он је рекао да о томе колики се значај придаје развоју економске сарадње Русије и Србије говори и то што ће Србија на великом економском форуму у Санкт Петербургу почетком јуна бити један од главних гостију.

Извор: Срна