latinica  ћирилица
25/03/2017 |  16:19 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Радна мјеста гарант опстанка и останка у Сводни (ВИДЕО)

Несвакидашња прича долази нам из села Сводна,које многима може да буде примјер.
Сводна - фабрика - Фото: РТРС
Сводна - фабрикаФото: РТРС

У предузећу "Сана Елвис",које је покренула једна од мјештанки,запослено је преко стотину жена, што је и разлог због којег су многе младе породице остале на свом огњишту. Како у селу готово сви раде,а неко мора да води рачуна о дјеци, ово мјесто добило је и свој вртић.

Посао у рукама- плата и доприноси редовни, све то надомак куће.Довољно је разлога каже, Душка Пејић да не помишља о одласку из села.

- Сигурно да бих отишла, да нема оваквог посла отишла бих сигурно, свако иде гдје му је боље, прича Душка радница у "Сана Елвис".

Да и на селу има живота и посла мимо пољопривреде потврђују и остали радници предузећа. "Сана-Елвис" обраћује текстил и производе извози углавном на тржиште Њемачке. Обим производње повећава се из дана у дан..

- Тренутно Сана Елвис има 110 запослених, и планира примити пет, шест радника у 2017. години, истакла је Мира Лазић, директорица предузећа "Сана-Елвис".

Велика запосленост и нова радна мјеста гарантују опстанак , али и останак становништва у Сводни.

За разлику од многих села у Републици Српској, у којима се основне школе гасе, у Сводни је другачија прича.

У последњих четири године биљежи се стално повећање броја уписаних ученика у Основну школу "Драган Вујановић".

- Ми смо од прије 5 година од уписа 25 ученика дошли у ситуацију да сад ове године имали 35 уписаних ученика, истакао је директор школе Миодраг Зорић.

И не само то – у септембру прошле године у Сводни је, први пут, са радом почео и дјечији вртић, у којем дане проводи све већи број малишана.

Дјечија граја у Сводни чује се на сваком кораку. Можда је примјер овог мјеста добар показатељ у којем смјеру треба ићи приликом планирања пронаталитетне политике.