latinica  ћирилица
25/03/2017 |  15:43 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Чавић: Партнерство са СДА нанијело проблеме Савезу за промјене (ВИДЕО)

Предсједник НДП-а Драган Чавић сматра да је партнерство на нивоу БиХ са СДА и њеним лидером Бакиром Изетбеговићем нанијело огромне проблеме Савезу за промјене и да би свима требало да буде јасно да скупштинске већине на нивоу БиХ нема.
Драган Чавић - Фото: СРНА
Драган ЧавићФото: СРНА

"Не можемо прихватити да овакав политички блок настави дјеловати као да се ништа није догодило. Ствари морају бити рашчишћене, а до тада свима би требало бити јасно да скупштинске већине на нивоу БиХ нема", рекао је Чавић новинарима, након сједнице Предсједништва НДП-а.

Он сматра да СНСД има одговорност да реализује законе који су услов за аранжман са Међународним монетарним фондом, међу којима су и измјене Закона о акцизама.

"Неприхватљиво је, само зато што су јавна предузећа за путеве у оба ентитета неликвидна због огромних кредитних задужења и лоповлука, да се терет задужења, поскупљењем нафте, пребацује на грађане. НДП неће гласати за измјене Закона о акцизама у парламенту БиХ, а сву одговорност би морао да преузме СНСД", оцијенио је Чавић.



Он тврди да је Влада Репбулике Српске предложила пренос надлежности у сектору банкарства, након што је Народна скупштина Републике Српске крајем прошле године усвојила измјене и допуне Закона о Агенцији за банкарство и измјене и допуне Закона о банкама.

"Прихватила је да надзор банака врши и Централна банка БиХ и да у оквиру Агенције за осигурање депозита буде формиран фонд за реструктурисање банака", тврди Чавић.

Он је нагаласио да НДП остаје привржен сарадњи са политичким партијама које чине Савез за промјене.

"Истовремено, не желимо да одређене ствари пролазе шутећи. Желимо проактивну и снажну политику у блоку да би се наметнули грађанима као препознатљива и прихватљива алтернатива", додао је Чавић.

Он је напоменуо да је жеља НДП-а да се што прије постигне договор о партнерству политичких партија које чине Савез за промјене да би спремне дочекале опште изборе 2018. године.

"Није никаква тајна да ћемо почети разговоре са ПДП-ом, а разговарали смо и са неким другим политичким партијама. Желимо покушати да све дефинишемо, а да ли ће исход разговора бити јединствен наступ на општим изборима видјећемо", каже Чавић.

Он тврди да разговара и са поједницима из владајуће већине у Српској који сматрају да садашња укупна ситуација није добра.

Говорећи о декларацији о привржености Дејтонском мировном споразуму, коју је предложио СДС, а Народна скупштина требало да разматра на предстојећој сједници, Чавић је рекао да је скептичан да ће бити заједнички прихваћена у скупштини.

Предсједништво НДП-а оцијенило је да је ситуација у регионалним одборима ове странке добра.

Извор: СРНА