latinica  ћирилица
25/03/2017 |  09:19 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Неизвјестан одлазак младих кувара на такмичење у Москву

Професор Угоститељско-трговинско-туристичке школе у Бањалуци Предраг Тошић, те ученици четвртог разреда Ивана Керезовић и Дражен Суботић, учествоваће 25. априла у Москви на Омладинском гастрономском фестивалу - Васкрс 2017 уколико институције и друштвено одговорна предузећа покажу спремност да им помогну у финансирању путовања.
Кувари Угоститељске школе у Бањалуци  (Фото:unoradiobl.com) -
Кувари Угоститељске школе у Бањалуци (Фото:unoradiobl.com)

 Тошић је рекао да им је Представништво Републике Српске у Москви обезбиједило смјештај, али да већ мјесец дана траже спонзоре који би им финансирали авио-карте.

Одлазак на овај фестивал била би јединствена прилика да Република Српска буде представљена на догађају који ће окупити представнике других православних земаља.

Тошић каже да би осим представљања традиционалних српских јела, учествовали и у такмичарском дијелу фестивала који подразумијева четири номинације - месна закуска, традиционално пециво, јело од младог сира и празнични сто, а све у духу Васкрса.

"Додатно би припремили и неко традиционално руско јело на наш начин. Ученици би били обучени у наше традиционалне ношње. Они су веома узбуђени због могућег одласка, припремају јела и вјежбају чак и код куће, а уче и основне ствари на руском језику да би се што боље представили", рекао је Тошић, којем је прије три године Руска асоцијација кувара уручила диплому почасног члана.

Он је додао да се радо одазивају позивима за учешће на фестивалима и такмичењима, али да су врло често финансије препрека.

У Представништву Српске у Москви Срни је речено да би свака помоћ у промоцији Републике Српске добро дошла, те да би млади кувари представили не само свој град, школу, него и културно насљеђе своје земље.

У Представништву кажу да желе да учешће младих кувара из Српске постане традиција, али и да сличан фестивал буде организован у Бањалуци, с циљем успостављања сарадње и јачања односа између Москве и Бањалуке, Русије и Српске уопште, али и других православних земаља.

Омладински гастрономски фестивал - Васкрс 2017 биће одржан у Културно-пословном центру Републике Комије у Москви, у организацији манастира Свето-Данилов и Центра за обнову традиција из Москве.

Осим Представништва Републике Српске, подршку фестивалу дају и Привредна комора Руске Федерације, Савез индустријских синдиката, Центар за развој стратешких пројеката, амбасаде Србије, Грчке, Бугарске, Кипра, Молдавије, Бјелорусије, Национални савез кувара, Московски кулинарски савез и други.

Извор: Срна