latinica  ћирилица
24/03/2017 |  16:15 ⇒ 16:47 | Аутор: РТРС

Јаздгерди: Јасеновац је мјесто невиђене патње

Амерички изасланик за питања Холокауста Томас Јаздгерди изјавио је да је Јасеновац мјесто невиђене патње великог броја људи и да је било примјерено да дође и ода почаст свим жртвама, Јеврејима, Србима и Ромима.
Јаздгерди положио цвијеће у Јасеновцу(Фото: Davor Kovačević) -
Јаздгерди положио цвијеће у Јасеновцу(Фото: Davor Kovačević)

Јаздгерди је у пратњи министарке културе Хрватске Нине Обуљен-Коржинек данас у Спомен-подручју Јасеновац положио вијенац за све жртве усташког логора смрти.

Министарка је рекла да вјерује да ће "сви који треба да буду овдје и који су увијек долазили", доћи и на службену комеморацију јасеновачким жртвама која ће бити одржана 23. априла, преносе хрватски медији.

"Организоваћемо достојанствену комеморацију, како би се присјетили свих жртава које су страдале у Јасеновцу, али и у другим дијеловима Хрватске", рекла је она.

Коментаришући постављање спомен-плоче /хрватским војницима страдалим у рату деведесетих година/ у Јасеновцу, на којој је исписан усташки поздрав "За дом спремни", она је навела да се Влада Хрватске о томе "јасно одредила и да не подржава ништа нелегално и ништа што би величало такве политичке системе".

Амерички изасланик Томас Јаздгерди изјавио је претходно да преживјеле у Холокаусту и њихове породице вријеђа спомен-плоча постављена у Јасеновцу, на којој је исписан усташки поздрав "За дом спремни!".

"Хрватска Влада је основала комисију /Савјет за суочавање са посљедицама владавине недемократских режима/ и надамо се да ће се она позабавити тим спорним и увредљивим симболима јер ми дијелимо демократске вриједности са Хрватском. Тешко је, поготово преживјелим у холокаусту, гледати те симболе", нагласио је Јаздгерди.

Јаздгердија су јуче примили представници Владе Хрватске, али не и премијер Андреј Пленковић.

Извор: СРНА