latinica  ћирилица
24/03/2017 |  16:03 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Јаздгерди у Доњој Градини одао почаст жртвама Јасеновца (ВИДЕО)

Спомен-подручје Доња Градина посјетио је специјални изасланик Стејт департмента за питања Холокауста, Томас Језгерди и представници америчких Амбасада у БиХ и Хрватској.
Томас Јаздгерди у посјети Спомен-подручју Доња Градина - Фото: РТРС
Томас Јаздгерди у посјети Спомен-подручју Доња ГрадинаФото: РТРС

Они су на спомен обиљежју положили вијенац и обишли гробна поља. Представници америчке администрације осудили су фашистичка обиљежја и графите који се готово свакодневно појављују у Хрватској.

Након посјете Јасеновцу у сусједној Хрватској, специјални изаласник Стејт департмента, Томас Језгерди сматрао је примјереним да обиђе и гробна Доње Градине, са ове стране границе.

У највећем стратишту система јасеновачких логора положио је вијенац заједно са представницима америчких Амбасада у БиХ и Хрватској. Осудио је појаву фашистичких обиљежја и графита у Хрватској.

“Оно што нас све држи на окупу су демократски принципи који су нам свима заједнички. Тако да ми сматрамо да су ти исти принципи важни и земљама и Владама Србије и овдје у БиХ и Хрватској и да ће да се држе тих принципа. Такви симболи и говор мржње немају мјесто у демократском друштву”, изјавио је Томас Језгерди.

Ово је добар начин да истина о звјерским злочинима у Јасеновцу, коначно „изађе“ у свијет, сматрају у Спомен подручју Доња Градина.

“Најважнији задатак ове посјете је да помјеримо границе до којих се чује истина о страдању првенствено Срба у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, али и о стрљдању Јевреја и Рома који су на најзвјерскије начине стрљдали у овом логору смрти”, рекла је Тања Тулековић директорка ЈУ Спомен подручје Доња Градина.

Изасланик Стејт департмента је поручио да су сарађивали са Владама Србије, Хрватске и Владама унутар БиХ, како би пронашли начин за рјешење питања поврата имовине. Делегације су погледале и изложбу фотографија и документарани филм о страдњима у концентрационом логору Јасеновац.