latinica  ћирилица
24/03/2017 |  13:49 | Аутор: РТРС

НС РС на предстојећој сједници о набавци хеликоптера

Народна скупштина Републике Српске требало би на предстојећој сједници да разматра Приједлог одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Српске за набавку хеликоптера у износу до 9.400.000 КМ.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Хеликоптер би био набављен за потребе Хеликоптерског сервиса Републике Српске, наводи се у образложењу Приједлога одлуке.

Уз редовне летове, хеликоптер би се могао користити и за специјализоване, као што су сложена медицинска евакуација, гашење пожара и транспорт ватрогасаца у зоне пожаришта, евакуација становништва у свим ванредним ситуацијама и транспорт терета приликом елементарних непогода - поплаве, потреси, сњежни наноси, пожари и слично.

Хеликоптер би се користио и за транспорт и искрцавање специјалног полицијског особља на теже доступна подручја изван мреже комуникација и друге намјене по потреби.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић раније је изјавио да би то био вишенамјенски хеликоптер, који би, осим медицинских летова, био кориштен и за гашење пожара.

"Влада Српске донијела је одлуку о набавци вишенамјенског хеликоптера који ће бити опремљен комплетном најсавременијом медицинском опремом, али и са дизалицом и куком да би се помогло цивилном становништву у елементарним непогодама. Имаће и опрему за гашење пожара, тако да ћемо проширити зону дјеловања", прецизирао је Кустурић.

Сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за уторак, 28. марта.

Извор: СРНА