latinica  ћирилица
24/03/2017 |  12:48 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Кукуруз се у Српској узгаја на 142.000 хектара

Кукуруз као водећа култура која се узгаја у Републици Српској у протеклих 15 година буде засијан на 142.000 хектара на годишњем нивоу.
Црвенило кукуруза - Фото: РТРС
Црвенило кукурузаФото: РТРС

Горан Остић из Завода за кукуруз Пољопривредног института Републике Српске у Бањалуци рекао је да је у овом периоду било мањих одступања, али да се углавном задржала тенденција да годишње буде засијано 142.000 хектара.

Остић је данас у Новом Граду нагласио да пољопривредници не могу утицати на временске прилике, али да адекватне мјере могу побољшати квалитет земљишта и повећати принос кукуруза.

- Правилним мјерама произвођачи могу побољшати квалитет земљишта као ресурса. Код нас се узгајају хибриди кукуруза високог генетичког потенцијала који су захтјевни у погледу технологије - навео је Остић на предавању за пољопривредне произвођаче које је организовао општински Одсјек за пољопривреду.

Он је препручио пољопривредницима да одреде право вријеме за сјетву кукуруза.

- Оно што је требало раније урадити јесте дубоко орање, јесење или зимско. Сад смо у фази када треба затворити бразду да би се сачувала влага, а тако се уједно стварају услови за припрему сјетве - рекао је Остић.

У овим агрометеоролошким условима сјетва почиње половином априла, а када је ријеч о Новом Граду, Остић препоручује другу половину априла, а Пољопривредни институт препоручује хибрид кукуруза ове институције БЛ 43.

Извор: СРНА