latinica  ћирилица
24/03/2017 |  11:54 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Велика улога жена у развоју и јачању парламента Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да су жене имале велику улогу у развоју и јачању рада парламента Српске.
Чубриловић: Велика улога жена у развоју и јачању парламента Српске - Фото: СРНА
Чубриловић: Велика улога жена у развоју и јачању парламента СрпскеФото: СРНА

"Оне су својим радом и умијећем допринијеле томе да многе области друштвеног дјеловања буду уређене на бољи и прихватљивији начин", истакао је Чубриловић, обраћајући се данас у Бањалуци на сједници Одбора Народне скупштине једнаких могућности.

Он је нагласио да је позитивно што се данас у Републици Српској жене налазе на високим друштвеним и политичким положајима, а, према статистичким подацима од свих професија, жене у Српској доминирају у односу на мушкарце у области здравства, образовања, умјетности, забаве и рекреације.

Чубриловић је истакао да су од оснивања Народне скупштине у свим сазивима, осим у првом, биле заступљене и жене.

"У другом сазиву Народне скупштине биле су двије жене. Број жена народних посланика повећавао се у сваком наредном сазиву. У садашњем, деветом сазиву Народне скупштине, заступљено је 20 жена, док у Предсједништву Народне скупштине имамо четири потпредсједника - двије жене и два мушкарца", навео је Чубриловић.

Он је рекао да од шест најзначајнијих функција које одражавају конститутивност, а које су одређене Уставом Републике Српске, на три позиције се налазе жене, и то предсједник Владе Српске, предсједник Вијећа народа и предсједник Врховног суда Републике Српске.

Одбор једнаких могућности Народне скупштине Републике Српске данас је у Бањалуци, уз подршку Мисије ОЕБС у БиХ, организовао тематску сједницу под називом "Жене и мушкарци у бројкама", у оквиру обиљежавања Седмице равноправности полова.

Позвани панелисти и учесници на тематској сједници су чланови Одбора једнаких могућности, представници Џендер центра, Министарства правде, Министарства просвјете и културе, те Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске, Привредне коморе и Завода за запошљавање Српске, Омбудсмана за људска права БиХ, Министарства иностраних послова БиХ, Агенције за равноправност полова БиХ.

Јовичић: Побољшати положај жена и мушкараца

Одбор Народне скупштине Републике Српске једнаких могућности жели да укаже на положај жена и мушкараца у БиХ и Српској у свим аспектима живота и да се та слика побољша тамо гдје је потребно, рекла је предсједник Одбора Соња Караџић Јовичевић.

"Одбор намјерава да изнесе што више података, чињеница о мушкарцима и женама у свим аспектима живота у БиХ и Српској, те да одговарајућим закључцима утиче на то да се ситуација мијења", рекла је Јовичевићева данас новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да Одбор намјерава да на основу прикупљених података види шта може да се уради на запошљавању свих лица са инвалидитетом, а онда посебно мушкараца и жена.

"Осим запошљавања лица са инвалидитетом, ту су и они чија су права у домену канцеларије Омбудсмана за људска права БиХ", навела је Јовичевићева, која је и потпредсједник Народне скупштине Српске.

Извор: СРНА