latinica  ћирилица
24/03/2017 |  10:22 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

ФЗО за Софијино лијечење издваја 200.000 КМ, тражи се помоћ институција и предузећа!

ФЗС Републике Српске учествоваће у финансирању трошкова операције за трогодишњу Софију Мићевић из Бањалуке у болници "Џон Хопкинс Интернационал" у Балтимору, у износу од око 200.000 КМ.
Софија Мићевић - Фото: РТРС
Софија МићевићФото: РТРС

Из Фонда подсјећају да у потпуности финансирају трошкове Софијиног лијечења у Србији, а до краја 2016. године за њено лијечење издвојили су 110.000 КМ.

На више од 600 адреса правних лица у Републици Српској данас ће бити упућене коверте са пропратним писмом и уплатницом за жиро рачуне отворене за уплату средстава за помоћ у лијечењу трогодишње дјевојчице Софије Мићевић из Бањалуке, која болује од леукемије.

На списку су привредни субјекти, државне и приватне компаније и институције.

Хуманитарна акција "Срцем за Софију" покренута је како би се што прије прикупила средства која су неопходна за лијечење дјевојчице у Америци.

Од данас ће у свим већим градовима у Републици Српској, у поштанским шалтер салама, бити постављене и кутије за прикупљање добровољних прилога.

У Бањалуци су то Поште у центру града и код Аутобуске станице, а у Приједору, Добоју, Бијељини, Брчком, Зворнику, Источном Сарајеву, Фочи и Требињу главне поште.

Потребно хитно оснивање Фонда солидарности

ФЗО је за ову годину за лијечење у иностранству планирао око 2 милиона КМ.

"Свјесни смо да је то недовољно новца, јер су, нажалост, потребе за скупим лијечењима у иностранству све веће, али и ситуацији када се Фонд искључиво финасира од уплате доприноса за здравствено осигурање који се при томе нередовне уплаћује, нисмо у могућности да издвојимо више средстава", наводи ФЗС Српске.

У ФЗО још једном подсјећају јавност да је неопходно да се у Републици Српској оснује посебан фонд који би управо финансирао скупа лијечења у иностранству, ријетке болести и слично.

"Потребе за овим фондом су из године у годину, нажалост, све веће, а наша идеја да се фонд оснује при некој од највиших институција у Републици Српској. Такође, једна од идеја, између осталих, јесте да се новац прикупља путем донација, хуманитарних вечери и слично. На тај начин би новац који се прикупља путем донација за скупа лијечења био много боље контролисан, а уплате за ова лијечења у иностранству би свакако била бржа и једноставнија", наводе из Фонда.

Још једном су апеловали да се доприноси за здравствено осигурање редовно уплаћују, јер само тако "Фонд може да брзо и правовремено реагује у свим ситуацијама, укључујући и финансирање скупих операција у иностранству".