latinica  ћирилица
24/03/2017 |  09:52 ⇒ 10:01 | Аутор: РТРС

Фоча: Промовисана руковет "Пред сјенима српских мученика"

У Фочи је промовисана поетска руковет "Пред сјенима српских мученика" у којој су сабране 33 пјесме од 24 аутора о страдању српског народа у 20. вијеку.
Фоча - промовисана поетска руковет "Пред сјенама српских мученика" - Фото: СРНА
Фоча - промовисана поетска руковет "Пред сјенама српских мученика"Фото: СРНА

Књига је изашла у издању фочанског Центра за културу и информисање и Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", а њен приређивач је фочански професор српског језика Раде Лаловић.

Осим пјесама познатих српских и хрватских пјесника у поетској руковети заступљене су и три Лаловићеве пјесме.

Припређивач је истакао да је књига настала као резултат семинара о проучавању Холокауста за просвјетне раднике у Републици Српској, који су организовали владе Српске и Израела.

"У Републичком педагошком заводу покушавали смо да осмислимо међупредметни програм да нашим ученицима покажемо шта је то Холокауст, не само јеврејског, него и српског народа у 20. вијеку. Не постоје народи који су имали страдалније судбине од Јевреја и Срба", рекао је Лаловић, који је дугогодишњи радник Педагошког завода Српске.

Он је навео да су српски пјесници, нажалост, писали недовољно о српским стратиштима из Другог свјетског рата.

"Трагајући за таквим пјесмама, изненадио сам се како је мало пјесама о Јасеновцу", рекао је Лаловић.

На синоћњој промоцији су још говорили професор српског језика Душко Крсмановић и директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић, док су стихове из збирке читали фочански ученици.

"Крвава бајка" Десанке Максимовић, "Јама" Ивана Горана Ковачића, "Мајка православна" Владимира Назора, "Лички мученици" Јована Дучића, "Уместо камена за спомен-цркву у Пребиловцима" Стевана Раичковића неке су од пјесама уврштених у ову руковет.

Извор: СРНА