latinica  ћирилица
24/03/2017 |  08:11 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Почели "Чучкови књижевни сусрети"

Ученици Основне школе у Хан Пијеску приредбом под насловом "Мрсна перница" и пјесник Слободанка Никшић симболично су отворили манифестацију "Чучкови књижевни сусрети".
Хан Пијесак - Фото: РТРС
Хан ПијесакФото: РТРС

"Према традицији, први дан сусрета је посвећен дјеци, па је данас у Дому културе одржана приредба `Мрсна перница`, ученика нижих разреда Основне школе `Милан Илић - Чича Шумадијски`, у којој је уживало више од 100 дјеце и исто толико родитеља", рекла је Срни директор Народне библитеке "Бранко Чучак" Хан Пијесак Озренка Ђурић Радуловић.

Она је додала да је специјална гошћа овог програма пјесник Слободанка Боба Никшић из Бачке Паланке.

За Никшићеву је прво гостовање у Хан Пијеску био диван доживљај у коме су је одушевила дјеца, мали глимци, рецитатори и пјесници.

Директор Основне школе у Хан Пијеску Драги Наранџић рекао је да је поносан на своје ученике који су написали много добрих литерарних и ликовних радова посвећених књижевнику Бранку Чучку, који је дјетињство, рану младост и своје посљедње године провео у овом градићу.

Он је увјерен да се оваквим програмима у сарадњи са библиотеком код дјеце развија љубав према књижевности и да су ђаци допринијели успјешности ове манифестације.

За најбољи литерарни рад жири је одабрао "Причу о Бранку Чучку" ученице трећег разреда Кристине Голијан.

Најбољу пјесму на овом конкурсу о Бранку Чучку написала је ученица трећег разреда Милица Косорић, а најбољи цртеж "Портрет Бранка Чучка" насликала је Ива Ећимовић, ученица четвртог разреда Основне школе у Хан Пијеску.

Централна свечаност биће одржана сутра у Хан Пијеску.

Организатор манифестације је Народна библиотека "Бранко Чучак", а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске и Скупштина општине Хан Пијесак.

Манифестација се девету годину организује у част књижевника Бранка Чучка, чија је поезија уврштена је у више антологија, а његова књижевна дјела превођена су на више свјетских језика.

Бранко Чучак рођен је у Сарајеву 1948. године. Умро је у Источном Сарајеву 2008. године, а сахрањен је на Хан Пијеску.

Извор: СРНА