latinica  ћирилица
23/03/2017 |  21:53 ⇒ 22:53 | Аутор: РТРС

У Скопљу " Марш за будуће генерације"

Под мотом "Ово је марш за будуће генерације" у организацији грађанске иницијативе За заједничку Македонију вечерас је у Скопљу одржан 25. протест против платформе албанских политичких странака.
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs) -
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs)

Присталице грађанске иницијативе поновиле су да платформа угрожава унитарни карактер државе и да су су против двојезичности, против промјене заставе, химне и државног грба.

Учесници протеста су окупљањем и аплаузом испред канцеларије предсједника Македоније Ђорђа Иванова у центру Скопља поздравили његове одлуке.

- Предсједниче, имате нашу подршку, наставите какао сте започели и како све вријеме радите - рекао је један од организатора протеста Богдан Илиевски.

Он је поновио да за предсједника Собрања не смије бити изабран човјек који се неће одрећи "тиранске платформе".

- Сунце са наше заставе наставиће да сија подједнако за све и од тога не одступамо. Не дамо нашу заставу. Наша дужност је да будућим генерацијама оставимо земљу у којој ће живјети заједно, мирно и достојанствено, а не у подијељеној земљи - поручио је Илиевски.

Подршку демонстрантима вечерас су дали и доктори, а протести су осим у Скопљу одржани у још неколико македонских градова.

Протести су почели након што је лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио СДСМ и њиховог лидера Зорана Заева да заједно са албанским политичким партијама припремају редефинисање Македоније и позвао грађане да се укључе у одбрану државе.

Ванредни парламентарни избори у Македонији одржани су крајем прошле године, ни три и по мјесеца од тих избора земља нема ни владу, ни предсједника парламента.

Извор: СРНА