latinica  ћирилица
23/03/2017 |  20:28 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Албанци добијају самосталну општину Тузи у Црној Гори

Влада Црне Горе утврдила је на данашњој сједници Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о територијалној организацији Црне Горе, којим је предвиђено да Тузи добију статус самосталне општине.

У расправи је истакнуто да се на тај начин јача право на локалну самоуправу грађана са подручја Тузи и гради друштво на принципима децентрализације као једно од основних принципа Европске повеље о локалној самоуправи, саопштила је Служба Владе Црне Горе за односе са јавношћу.

Предвиђено је да се овај закон примјењује од 1. септембра 2018. године.

Тузи су тренутно градска општина Подгорице, са већинским албанским становништвом.

Албанске партије у Црној Гори већ 25 година траже да овај дио подручја општине Подгорица који гравитира према граници са Албанијом, а гдје живе искључиво Албанци, добије статус самосталне општине.

Влада Црне Горе данас је утврдила и Приједлог закона о измјенама Закона о основама обавјештајно-безбједносног сектора Црне Горе.

Измјенама је прописана надлежност Вијећа за националну безбједност да припрема и Влади доставља на утврђивање приједлог националне листе означених лица чија ће новчана и друга средства бити предмет мјера замрзавања у складу са Законом о међународним рестриктивним мјерама.

Осим усаглашавања са резолуцијама Савјета безбједности УН, предложеним текстом су поједине одредбе прецизније дефинисане како би се обезбиједила њихова ефикаснија примјена, наводи се у саопштењу Владе.

На данашњој сједници црногорске Владе донесен је План припреме љетње туристичке сезоне за 2017. годину.

Циљ дефинисања овог плана јесте да се сарадњом институција на државном, локалном нивоу, као и сарадњом са туристичким привредницима обезбиједе квалитетни предуслови и остваре што бољи, прије свега, финансијски ефекти и минимизирају евентуални недостаци из претходних сезона.

Планиране активности односе се на побољшање путне инфраструктуре, доступности, унапређење инфраструктуре за уредно снабдијевања електричном енергијом и водом, побољшање понуде на плажама, диверзификацију туристичког производа, као и промотивне активности туристичких организација.

Извор: Срна