latinica  ћирилица
23/03/2017 |  20:14 | Аутор: РТРС

Хаг- Статусна конференција за Станишића и Симатовића 7.априла

Статусна конференција пред Хашким трибуналом у случају Јовице Станишића и Франка Симатовића биће одржана 7. априла, саопштено је из Трибунала.
Франко Симатовић и Јовица Станишић - Фото: РТРС
Франко Симатовић и Јовица СтанишићФото: РТРС

У саопштењу се образлаже да је посљедња статусна конференција у овом случају одржана 14. децембра прошле године, те да наредна мора да буде прије 13. априла.

"Имајући у виду да су оптужени, који су на привременој слободи, одбацили право да буду присутни на статусној конференцији, а у складу са Правилом 69, статусна конференција може да се одржи у њиховом одсуству", наводи се у саопштењу.

Бивши руководиоци СДБ Србије Јовица Станишић и Франко Симатовић оптужени су за ратне злочине почињене на подручју Хрватске и БиХ у периоду од 1991. и 1995. године и за учествовање у удруженом злочиначком подухвату.

Оптужница их терети и за злочине прогона, убиства, депортације и присилног премјештања хрватског и муслиманског становништва.

Симатовић и Станишић били су ослобођени оптужби за ратне злочине у Хрватској и БиХ, али је другостепеном пресудом 14. децембра 2015. године та пресуда укинута и наложено је ново суђење. Они су ухапшени 2003. године.

Извор: СРНА